2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Visszahozni és beépíteni a köztudatba

Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett történelmi témájú konferenciát Maroshévízen a Nem­zetstratégiai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület. A helyi Kemény János Gimnázium dísztermében tartott szombati eseményen több magyarországi és hazai kutató is részt vett, ők előadásaikban Urmánczy tevékenységét és az akkori erdélyi eseményeket mutatták be. A szervezők hangsúlyozták: eltökélt céljuk, hogy Urmánczy Nándor élete és munkássága ismét beépüljön a köztudatba.

Konferencián emlékeztek Urmánczy Nándorra. Tiszteletadás Fotó: Kertész László
Konferencián emlékeztek Urmánczy Nándorra. Tiszteletadás Fotó: Kertész László

Egyszerre nemzeti és emberi a cél– jelentette ki a konferencia ünnepi megnyitóján Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke. Hozzáfűzte: dr. Urmánczy Nándor lassan méltó helyére kerül a magyar köztudatban, azonban a mi feladatunk, hogy emlékezzünk, ugyanakkor másokat is emlékeztessünk.

Komoly feladat az utókornak
A konferencián jelen volt dr. Ur­mánczy Nándor unokája, dr. Gort­vay István is, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik igyekeznek megismertetni nagyapja munkásságát. Lukács Bence magyar konzul Urmánczy tevékenységének jelentőségét hangsúlyozta, Czirják Károly, a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke pedig lapunknak megjegyezte: először tartanak hasonló eseményt az egykori országgyűlési képviselő halálának évfordulóján, de reméli, hogy nem utoljára.
– Korábban szolidabb megemlékezéseket, legtöbbször gyertyagyújtást szerveztünk a halála évfordulóján. Ez az első alkalom, hogy konferenciát tartunk ilyenkor, és remélem, hogy ennek folytatása is lesz.

Színvonalas előadások
Az előadások során a szakemberek Urmánczy Nándor aktív éveiből mutattak be erdélyi történelmi eseményeket. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér Urmánczy életét és munkásságát ismertette, Illésfalvi Péter hadtörténész pedig a Magyar Királyi Honvédség 1940-es erdélyi bevonulásáról beszélt. Több fénykeppel is illusztrálta mondandóját, egyikről például a gyergyószentmiklósiak köszöntek vissza, akik székely ruhában várták a magyar honvédeket.
– Idősebb székely emberek mondták, hogy boldogok voltak, mert ha rövid ideig is, de ismét egy „kis magyar világban” élhettek – jegyezte meg Illésfalvi.
Urmánczy indítványozására kezdődött el az Ereklyés Országzászló mozgalom is, erről Kovács Ferenc kutató beszélt a jelenlévőknek.
A nap folyamán olyan szakemberek tartottak még előadásokat, mint Orosz László és Joó András, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársai, Nagy Szabolcs, Fülöp G. András, Gottfried Barna és Nagy József történészek, valamint Czirják Károly helytörténész.
Utóbbi az Urmánczy család sokoldalúságára tért ki mondandójában, hangsúlyozva szociális felelősségvállalásukat is: amellett, hogy templomokat és iskolát építtettek Maroshévízen, a szegényeket is segítették.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb