2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Vinczeffy László álma beteljesült

[dropcap]T[/dropcap]ehetség, tudás, alázat, szerénység – ezekbe a szavakba tudnám tömöríteni Vinczeffy László képzőművész egyéniségét, s ezek szabják meg alkotói, no meg restaurátori munkásságát is. Azt a munkásságot, amelyet az egész magyar nyelvterületen ismernek és elismernek. Erről tanúskodik a művész Munkácsy-díja és Magyar Művészeti Akadémiai tagsága is.
S hogy számon tartják a szakmában, mi sem bizonyítja jobban, mint a múlt hét végén nyílt atyhai galéria első kiállítása: 10 magyarországi és 17 székelyföldi művész – közülük 15 a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 5 Kossuth-díjas, 4 pedig Munkácsy-díjas alkotó – válaszolt a művész felkérésére, hogy az atyhai szülői ház galériává alakított csűrjében megrendezze kiállítótér-avató kiállítását.
A kiállítók névsora önmagáért beszél: Aknay János, Albert Levente, Berze Imre, Bocskay Vince, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Fekete György, Ferencz S. Apor, Gyarmathy János, Gyulai Líviusz, Hunyadi László, Hunyadi Mária, Kákonyi Csilla, Kubinyi Anna, Kuti Botond, Kuti Dénes, Kusztos Endre, Léstyán Csaba, Sánta Csaba, Siklódi Zsolt, Somogyi Győző, Stefanovits Péter, Szemadám György, Vargha Mihály, Vinczeffy László és Zsigmond Márton.
– Mindenki, akit felkértem, hogy küldjön egy munkát a kiállításra, készségesen válaszolt megkeresésemre – mondta Vinczeffy László, a Kakasülő Galéria első, Csorgó nevet viselő kiállítása létrejöttének körülményeit ecsetelve.
S azt is elmondta, hogy a kertet 39 saját térplasztikája díszíti.
Örömmel újságolja a művész, hogy régi álma vált valóra: létrehozott egy olyan kiállítóteret, ahová egybegyűjtheti és ahol bemutathatja saját munkáit.
Környékünkön nem sok művésznek adatott meg, hogy még éltében galéria őrizze életműve számára kedvesebb részét: Csíkszeredában Nagy Imre épített/építtetett magának galériát, Kézdivásárhelyen a Kosztándi művészházaspár – Kosztándi Jenő és a székelyvarsági születésű Kosztándi B. Katalin – alkotásai számára létesített állandó kiállítást a nagylelkű mecénás, Hegedüs Ferenc üzletember, s most Atyhában alakította ki szülői házában Vinczeffy László a Kakasülő galériát, amelyben a nyitókiállítás beszedése után saját műveit állítja ki.
A mester elégtétellel nyugtázta, hogy a megnyitó ünnepségen mintegy 250-en vettek részt, s azóta is naponta többen felkeresik az újdonsült művészeti intézményt a faluba látogatók vagy az átutazó turisták.
Aki betér az atyhai Kakasülő galériába, saját szemeivel láthatja, mire képes a tehetség, a tudás, az alázat és a szerénység.

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb