Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon

78

Szent László királynak, Erdély védőszentjének, pontosabban a róla szóló, máig fennmaradt legendáknak eredt nyomába és felkereste a szent király nevét őrző helyszíneket Fazakas Szabolcs operatőr, a Székelyföldi Legendárium atyja. A freskótól freskóig, Nagyváradtól Székelyderzsig vezető felfedezőúton Gyöngyössy János történeti grafikus volt a társa. A 2014 végétől 2015 augusztusáig tartó kalandokból 50 perces dokumentumfilm készült.
– Nem egy száraz, tudományos és unalmas filmet akartunk forgatni. Az volt a célunk, hogy bejárjuk a Szent László-legendák helyszínét, megkeressük az összefüggéseket a templomokban fennmaradt freskók és a királyról szóló, a mai napig ismert históriák között, és mindezt a lehető legközérthetőbben, legegyszerűbben mutassuk meg az embereknek. Gyöngyössyre nem véletlenül esett a választásom, mert nála hitelesebben és jobban senki nem tudott volna végigkalauzolni ezen az úton. Ő már az átkosban bejárta ezeket a helyeket, dokumentálta, lerajzolta a templomokat, tulajdonképpen minden helyszínre hazament – summázta a hiánypótló film történetét Fazakas.
A film készítőinek érdeme, hogy nemcsak a közismert szóbeli és tárgyi emlékeket „ismétli át” a néző, de újat is tanul. Például azt, hogy hol van az igazi híres oroszhegyi Urusos kút, amelynek vizétől meggyógyul, s meg is tisztul az, aki megissza. A Tordai-hasadék, Istenszéke, Szacsva, Homoródkeményfalva ha­tára, ahol Szent László füve, a Gentiana crutiata virágzik – csupán töredéke annak a negyven helyszínnek, amit a filmkészítők bejártak, és amelyeket Szent László neve fűz össze egy kerek történetté.
Szórakoztató, tanulságos és hangulatos ismeretterjesztő dokumentumfilm készült a Legendárium műhelyében a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra támogatásával. A film nemcsak információgazdag, képi világa is lenyűgöző, s a lírai hangulattal látszólag ellenkező, de a sztoriba pontosan passzoló motoros felvonulás jelenete, ahogy az Orbán Ferenc által rockosra komponált zenei aláfestés is telitalálat. Mindezek még hangsúlyosabbá teszik az alkotók szándékát, amelyet Fazakas úgy fogalmazott meg: Szent László király ma, a 21. században is köztünk él.
A főként fiataloknak ajánlott rendhagyó történelemlecke ősbemutatója ma este 7 órától lesz a G. Caféban. A filmet e hónap folyamán a Stúdió Moziban is levetítik.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek