Tavaszra marad a bontás

Décsfalvi híd

99

Idén már nem fogják „áthidalni” a problémát és a Nagy-Küküllőt Décsfalva közelében: az 1911-ben épített átkelő bontásához csak akkor foghatnak hozzá, ha póthíd épül, mert a forgalmat észszerűtlen lenne másfelé terelni. Az viszont már eldőlt: a bontás után Galambfalva község gazdálkodhat a régi híd vázával.

A kerülő észszerűtlen lenne. Mégis póthíddal kell megoldaniuk Fotó: Asztalos Ágnes

A Bögöz községhez tartozó Décsfalva közelében, de már galambfalvi területen álló, a monarchia idején épült hídon tavaly augusztusban súlykorlátozást vezettek be. Sokáig úgy tűnt, a busszal ingázók húzzák a legrövidebbet, de végül megúszták, hogy sokkal körülményesebben jussanak el a célállomásig. A teherautók viszont jelenleg is a Nyikómentén közlekednek Székelykeresztúr és Székelyudvarhely között, és mivel a hídépítés közbeszerzéséről kitiltott egyik cég megvásárolta a tervezett póthídhoz vezető földte­rületet – keresztbe téve ezáltal az elképzelésnek –, a közúti forgalom számára ez az elterelés nyújthatott volna alternatívát.
Sándor György megyei tanácsos kérdésünkre kifejtette: a Nyikómenti kerülővel a megszokotthoz képest kétszer annyi idő alatt jutnának el a galambfalviak Udvarhelyre és a bögöziek Keresztúrra, mert az amúgy nem nagy kitérőt jelentő, Bétán és Dobón átvezető – egyik szakaszán községi besorolású – út alkalmatlan az autós forgalom befogadására.
Maradt tehát a póthíd, illetve az annak új helyszínét eldöntő pótcselekvés. Az új elképzelés megszületett, eszerint két átkelő is lesz: egyik a forgalmat szolgálná ki, a másik az ott dolgozó munkagépeket – természetesen sokkal körülményesebben, mint az eredetivel megoldható lett volna. Erre viszont idén már nincs idő.
A megyei tanács múlt heti ülésén ugyanakkor a régi hidat kivették a megye közvagyonából, a bontás után így Galambfalva község ingyenesen felhasználhatja. Sándor György szerint a rendeltetésről többféle elképzelés is él, nem is biztos, hogy hídként funkcionál a későbbiekben.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek