Szigorú előírások mellett

Kisérettségi és érettségi a Vajdaságban

37

Hamarosan kezdődnek a közép­iskolai felvételi alapjául szolgáló felmérővizsgák a nyolcadikosok számára, illetve rajtol az érettségi is. A Szerbiához tartozó Vajdaságban is hasonló időszakban szervezik meg a két megmérettetést. A vizsgák menetéről a Hét Nap hetilap munkatársa számol be.

Távolságtartás egy szabadkai iskolában                                                     Fotó: hetnap.rs

Vajdaságban az általános iskolákban (1–8. osztály), valamint a szakközépiskolákban és gimnáziumokban (3, illetve 4 éves képzések) március 16-án kezdődött és május 29-én fejeződött be az online oktatás.

Kisérettségi
Június 1-je és 16-a között az általános iskolák különórákat szervezhetnek azoknak a diákoknak, akik nem tudtak megfelelően részt venni a távoktatásban, hiányosan sajátították el a tananyagot, vagy javítani szeretnék a lezárt osztályzatukat.
A nyolcadik osztályosok próbavizsgákkal készültek a kisérettségire, a matematika próbatesztet június elsején az iskolában írták meg, az anyanyelvi és a kombinált tesztet (összesen húsz feladat biológia, fizika, kémia, történelem és földrajz tantárgyakból) otthon oldották meg. Amennyiben szükséges, a tanárok az oktatási intézményekben június 3–15-e között tarthatnak felkészítő órákat a kisérettségizőknek, illetve ugyanezt online is megtehetik.
A vizsga „élesben” június 17-én, 18-án és 19-én, 9–11 óra között zajlik, a tanulóknak mindhárom nap meg kell jelenniük az iskolában. Az eredményeket június 23-án teszik közzé.
A koronavírus-járvány miatt az iskolákra a záróvizsga megszervezésekor különböző előírások vonatkoznak. Egy tanteremben legfeljebb kilenc tanuló tartózkodhat, a padokat egymástól kétméternyi távolságra kell helyezni, minden asztalnál csak egy diák ülhet, a felügyelőtanároknak maszkot kell viselniük. A visszaélések elkerülése érdekében a teszteket azonosító kódokkal látják el. A gyerekek vizet hozhatnak magukkal a vizsgára. Az épületbe kézfertőtlenítés után, egyesével léphetnek be.

Érettségi
A középiskolások szóbeli érettségi vizsgája június 4-e és 6-a között valósul meg, a felmérést megelőző napokban az iskolában javíthattak azok a végzősök, akik elégedetlenek a távoktatás során lezárt osztályzatukkal. Az oktatási intézmények a továbbra is érvényben lévő járványügyi előírásokat figyelembe véve kisebb csoportokat alakítanak, a diákokat egyenként szólítják be az előzőleg fertőtlenített tantermekbe, ahol egymástól megfelelő távolságra foglalhatnak helyet és arcmaszkokat is biztosítanak nekik. Az írásbeli dolgozatokat az első napon, vagyis a magyar nyelvből szervezett vizsga előtt kell átadni, a munkák védésére pedig néhány nappal később kerül sor.
A szakközépiskolások számára az érettségi vizsga gyakorlati részét az iskola kabinetjeiben és tantermeiben tartják meg. A vizsga ideje alatt a tanároknak és a diákoknak maszkot kell viselniük. A helyiségben a háromtagú bizottsággal és a tanulókkal együtt legfeljebb tizenegy személy tartózkodhat.
A nem végzős középiskolásoknak az év végi osztályzatok javítására június 8-ától két hét áll a rendelkezésükre.

Osztálykirándulás, érettségi buli
A végzősök életének, legyenek azok nyolcadikosok vagy középiskolások, a záróvizsga mellett az osztálykirándulás és a ballagás, illetve az érettségi bankett is fontos része. Korábban úgy tűnt, hogy az idén ezekről le kell mondaniuk, de az oktatási minisztérium a járványhelyzet csillapodásával megváltoztatta az álláspontját.
Az általános iskolások és a középiskolások június elsejétől utazhatnak osztálykirándulásra, de a külföldi úti cél helyett be kell érniük egy szerbiaival. Az érettségi bulikat június második felében szervezhetik meg, a nyolcadikosok az iskolában vagy a helyi kultúrotthonban, míg a végzős középiskolások éttermekben is szórakozhatnak, természetesen a megfelelő egészségügyi előírások betartása mellett.

Tóth Lívia/Hét Nap

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.