Sikeres helyi kezdeményezés – Kortárs építészet, trópusi lepkék Parajdon

Szárnyalás itthon is lehetséges. A lepkeház új otthona

Eredeti ötletből bontakozott ki az életképes kezdeményezés: hatodik szezonját kezdi Parajdon a Trópusi Lepkeház. Ilyen formában az országszerte egyedinek számító látványosságot idéntől új épületbe költöztette a tulajdonos. Ez sem akármilyen: a lepkét formázó kortárs építészeti alkotás a helyben megszülető értékekre és minőségre kívánja felhívni a figyelmet.

Szárnyalás itthon is lehetséges. A lepkeház új otthona

Még nincs teljesen kész, de már fogadja a látogatókat az újjászületett parajdi lepkeház. A strand irányába tartó apró utcácskák egyikében különleges, modern épület vonzza magára a tekintetet, és máris tudjuk, hogy jó helyen járunk, hiszen valahogy lepkét formáz a látvány.

Belső igény, külső igény
Kilyén Barna tulajdonos, felesége, Melánia, illetve kislányuk, Lili fogad az épület előtt, amelyben még javában zajlik a munka, de Barna határozottan jelenti ki: hétvégére kész lesz minden. Később arról mesél, hogy miért vágtak bele az építkezésbe.
– Egyrészt tönkrement a régi épület, bár a röptér nagyjából annak a faanyagából készült. Másrészt szerettünk volna ennek a projektnek egy új, szép, attraktív otthont adni. A két ok erősítette egymást, és még hozzátehetjük a látogatók igényeit is egy szebb környezetre – mondta Kilyén Barna.
Kiderült, hogy az eltelt öt év azért kellett ahhoz, hogy megmutatkozzon, megbír-e ez a kezdeményezés egy ilyen befektetést. Sokáig reménykedtek pályázati lehetőségekben, végül saját forrásból, illetve banki hitel felhasználásával épült fel a lepkék új háza.
Az egyébként a székelyud­var­helyi Kilyén család úgy látja, hogy az új épülettel új fejezetet is kezdhet a lepkeház.
– Ad egy tartást, sugall egy értékrendet. Várday Zsoltéknak (az építészek – szerk. megj.) azt mondtuk, hogy kortárs, mini­ma­lista, letisztult jellegű, egyszerű épületet szeretnénk, ami légies, és figyelemfelkeltő is, ugyanakkor önmagában is értéket képvisel. Fontos volt nekünk, hogy az erre sétálók lássák, ez nem egy panzió, nem egyéb ház, hanem ez a lepkeház, azaz adja el úgymond ezt a szolgáltatást. Nagyon „lepkés” lett az épület, kívülről is lepkét imitál – fogalmazott a tulajdonos, majd nevetve mesélte, hogy a férfilátogatók nagyon élvezik az ingatlan szerkezeti megoldásait, a lepkék előtt vagy után alaposan megcsodálják, megtárgyalják a látottakat.
Egyfajta állandóságot is jelképez az új lepkeház a korábbi faszerkezetes épülethez képest, mintha ez az egész kezdeményezés végre meggyökerezett volna itt Parajdon.
– Igen, így érezzük mi is. Ez az épület megerősít abban, hogy érdemes volt ezt megcsinálni, és érdemes hosszú távon gondolkodni a lepkeházban.

Lenyűgöző belsőtér Fotók: Asztalos Ágnes

„Lepketartás” jól bevált recept szerint
A látogatottság szempontjából a tavalyi is jó év volt, a lepkeház elérte azt a szintet, ami – úgy néz ki –, hogy folyamatosan tartható. Pontos számot nem árult el Kilyén Barna, de annyit elmondott: több mint tízezren nézték meg tavaly a lepkecsodákat. Tény, hogy a nyaranta Parajdon megforduló turisták jelentős része felkeresi a lepkeházat, ottjártunkkor is voltak látogatók.
Az építkezés, az új épület berendezése elég feladatot adott a Kilyén házaspárnak, így nagy újdonságokkal nem rukkolnak elő az idén. A „lepketartás” egyébként is kockázatos vállalkozás. Például most éppen egy bábszállítmány rekedt a frankfurti reptéren, mivel a futárszolgálat szerverét megtámadta egy vírus, és emiatt nem tudják a csomagokat kézbesíteni. Kilyénék pedig aggódnak, nehogy kikeljenek ott a lepkék. A szeptember közepéig tartó szezonban tehát maradnak a jól bevált kínálatnál.
A röptérben a korábbi helyhez képest annyira még nem buja a növényzet, de így talán jobban láthatók a röpködő vagy éppen pihenő, táplálkozó színes csodák. Égszínkék azúrlepkék, denevérlepkék, jávorlepkék és egyéb trópusi gyönyörűségek libbentek fel a virágokról, miközben a tulajdonossal beszélgettünk. Sőt épp akkor szédült bele a kis tóba egy ifjú, nemrég kikelt lepke, amelyet sikeresen kimentettünk a vízből. Pintyeknek is otthont ad a trópusi, párás miliő, ezzel kapcsolatosan Barna elmesélte, hogy tavaly fészküket kizárólag elhunyt lepkék szárnyaiból építették meg.

Lenyűgöző belsőtér Fotók: Asztalos Ágnes

Trópusi csodák után helyi értékek
A lepke-hatást tovább növelik majd az épület homlokzatára felkerülő színes korongok. Hétvégére elkészül a terasz is, lesz cukrászda, ahol a kávé mellé helyben elérhető, helyben termelt egészséges alapanyagokból készült sütiket, gyümölcs- és zöldségleveket, illetve ásványvizet fogyaszthatnak a látogatók.
Az ajándékboltban (a tárgyaknál a lepke a vezérmotívum) is legalább 90 százalékban helyi és kézzel készített termékeket szeretnének kínálni. Kilyén Barna elmondása szerint nem is könnyű elérni ezt az arányt, többek között azért sem, mert ez nem igazán szempont a parajdi és környékbeli árusoknál. Másrészt pedig a szezon nagyon pörgős, a kézművesek reakcióideje pedig annál lassúbb.
– Ehhez kell idomulnunk, és jobban odafigyelnünk. Úgy látjuk, hogy nagyon sok nagyvárosi látogatónk van, aki igényli és értékeli a helyi kézművestermékeket, ezért úgy érzem, hogy ezen a téren is meg kell különböztetnünk magunkat a környezettől – hangsúlyozta a tulajdonos, majd elgondolkodva tette hozzá: – Hogy anyagilag ez jó döntés-e, még nem tudjuk, de a lepkeház ezzel is egyfajta értékrendet igyekszik képviselni. Úgy gondoljuk, hogy megbírjuk a kockázatot, amit ezzel vállalunk.

Asztalos Ágnes