Székelykaputárat készítenek

Az épített örökséget népszerűsítik

96

Székelykaputárat készít a megyei önkormányzathoz tartozó Hargita Megyéért Egyesület, ezzel frissítve a megye már meglévő adatbázisát, ehhez pedig a lakosság segítéségét kéri – közölte lapunkkal Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Kérdésünkre azt is elmondták: az újdonság épp abban áll, hogy egyúttal népszerűsítik is a székely épített örökséget, valamint az így létrejött adatbázis elérhető lesz a világhálón is.

Leltároznak. A lakosság segítségét kéri a megyei önkormányzat Fotó: László F. Csaba

A Hargita Népe kérdésére Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke írásban közölte: korábban, 2011-ben készült egy kataszter a székely kapukról, azt néprajzos szakemberek készítették. Akkor Udvarhely térségéből 13, Gyergyó térségéből 3, Felcsíkról 8, a Fiság mentéről 8 kapu adatlapja készült el. Ez a kataszter természetesen ma is rendelkezésre áll. Kérdésünkre azt is elmondta az elöljáró, hogy a mostani felmérés abban különbözik a korábbitól, hogy lakossági felhívásra történik. Illetve abban is, hogy a kapuk felleltározásán kívül az is a célja, hogy érzékennyé tegye a lakosságot az örökségvédelem fontosságára.
– Ebbe a leltárba minden székely kapu beletartozik – régebbiek és újabbak, műemlékek és nem műemlékek egyaránt. Ez megyei szintű felmérés, ami digitalizált formában mindenki számára elérhető lesz, valamennyi adat felkerül a szekelykapuk.ro honlapra – közölte lapunkkal az elöljáró.
Süveg Éva, Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatalának munkatársa ugyanakkor kérdésünkre elmondta, az lehet a hozadéka a mostani felmérésnek, hogy ráirányítja a fiatalok figyelmét saját településeik épített örökségére, a szakemberek pedig abban reménykedhetnek, hogy olyan településekről is érkezhet bejelentés székely kapuk létezéséről, ahol eddig nem volt faluképes felmérés.
– Számomra azért fontos, hogy ez a kezdeményezés sikeres legyen, mert egyfajta szűrőként működhet és tudomást szereznénk arról, hogy hová kell még eljutnia a kapufelújító programnak – tette hozzá a szakértő. Mint ismeretes: 2015–2018 között több mint ötven székely kaput újított fel pályázati forrásokból a megye.
A megyei önkormányzat a hme@hargitamegye.ro e-mail-címre, üzenetben az egyesület Facebook-oldalán vagy postán az egyesület székhelyére várja a bejelentéseket április 20-ig.
„A székelykaputár célja az, hogy készüljön egy összesítés a Hargita megyei székely kapukról, függetlenül attól, hogy régi vagy új, amelyben áttekinthető, hogy mikor épültek a kapuk, illetve mikor végeztek rajtuk felújítást. A régi, műemlék vagy műemlék jellegű kapuk beküldését különösen fontosnak tartjuk, mivel így sikerül beazonosítani azokat a hagyományos kapukat is, amelyek felújításra szorulnak, és amelynek támogatását évről évre a magyar kormány kiemelten kezeli” – olvasható a HMT-sajtószolgálat közleményében. A felhívás részletes leírása elérhető a www.sze­kely­kapuk.ro oldalon.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek