Portrékiállítás nyílt a megyeházán

Intézetben nevelkedett fiatalok személyiségét, emberi arcát mutatja be az Osonó Színházműhely a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében hétvégén megnyílt tárlata. A kiállításmegnyitó egyben a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti-szociális projekt záróeseménye is volt.

Oláh Kata és Mucha Oszkár (jobb oldalon), valamint a projektben részt vevő fiatalok. Sajátos kiállítás Fotó: Szőke Zsuzsa

Oláh Kata, a Visszhang a sarokból projekt koordinátora a Hargita Népének elmondta: a Romániai Nemzeti Kulturális Alap által támogatott projekt célja az volt, hogy negyven, intézetben nevelkedett gyereket vonjon be különböző kulturális tevékenységekbe és színházi nevelési foglalkozásokba. Az Osonó Színházműhelynek ebben a Kovászna és Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóság is partnere volt, leginkább a szervezésben segítettek.
A fiatalok a program keretében önismereti, kommunikáció-, kreativitás- és koncentrációkészséget fejlesztő tevékenységeken vettek részt. Ezenkívül filmeket, színházi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat néztek meg – tudtuk meg a projekt koordinátorától. Oláh Kata ugyanakkor elmondta: a projekt egyik nagyon fontos mozzanata az volt, hogy mind a negyven fiatalról készült egy portréfotó. Kifejtette: ezzel az volt a céljuk, hogy önálló személyiséggel rendelkező emberekként mutassák be őket, nem pedig mint hátrányos helyzetű, intézetben nevelkedett fiatalokat. Hozzáfűzte: hús-vér fiatalokat mutat be a tárlat, a képek alatt az általuk választott idézettel.
Ez a projekt utolsó, a nagyközönség számára is nyilvános mozzanata. Ezenkívül forgattak egy filmet is, amely végleges formájában várhatóan november végén lesz látható. A mozgóképes alkotás bemutatja magát a projektet, továbbá a fiatalokkal készített interjúk is helyet kapnak. A film az Osonó Színházműhely honlapján és a közösségi oldalakon lesz elérhető. A tárlaton látható portékat készítő Mucha Oszkár ugyanakkor elmondta: nem az volt a célja, hogy a képek önálló művészeti értékkel bírjanak, hanem hogy bemutassák a tevékenységeken részt vevő fiatalokat. Adriana Orian, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezérigazgató-helyettese ugyanakkor kiemelte: azért is jelentős a projekt, mert napjainkban a gyerekek fele nem olvas könyveket és nem jár színházba.

Kiss Előd-Gergely