Osztályfőnökök jelentkezését várják

Online pályaorientáció nyolcadikosok számára

82

Hargita Megye Tanácsa a Fejlesztési Ügynökséggel közösen online pályaorientációt tart a nyolcadik osztályos diákok számára. Az erre az alkalomra készült videók ma lesznek a közösségi oldalakon, illetve elküldik az iskoláknak is.

Online sajtótájékoztató az online pályabörzéről

Célunk, hogy minél több gyerek felvételizzen olyan iskolába, amely hozzá közelebb áll, ezáltal pedig egy jövőképet tudjon biztosítani magának – mondta el sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Az ügynökség munkatársai több kisfilmet készítettek, amelyekben szakemberek beszélnek az általuk választott pályáról, megosztják tapasztalataikat, illetve ismertetik az adott szakma szépségeit.
− A gyerekek, akiket nem úgy nevelünk, hogy képesek legyenek tudatos jövőképet alkotni, azok céltalanok lesznek és eltávolodnak a szülőföldjüktől. A jelenlegi helyzetben sok intézménynek nincs lehetősége, hogy pályabörzét szervezzenek. Ebben nyújt most segítséget a megyei tanács, illetve az alintézményeként működő fejlesztési ügynökség – jelentette ki Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke.
Mint megtudtuk, olyan szakmákat választottak, amelyek népszerűek a diákok körében: pedagógus, fodrász, autószerelő, orvos, asztalos, ügyvéd és még sok más. A videók mától elérhetők a Hargita Megye Tanácsa, illetve a Fejlesztési Ügynökség közösségi oldalain, ugyanakkor az iskolák is megkapják az anyagokat, hogy ők is népszerűsíthessék diákjaik körében.
− A járvány kezdete előtt több iskolában részt vettünk az osztályfőnöki órákon. Az órák elején általában a gyerekek túlnyomó része gondolkodás nélkül azt jelezte, hogy külföldre készül. Az óra végén pedig kiderült, hogy számos lehetőségről nem értesültek, sok esetben nem rendelkeznek elegendő információval, így nem csoda, ha máshol képzelik el jövőjüket. Ezért tartottuk fontosnak: ha online is, de ne engedjük el a fiatalok kezét és nyújtsunk segítséget számukra ebben az időszakban is – nyilatkozta Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója.
Hozzátette, szeretnék, ha a tanárok megbeszélnék diákjaikkal az általuk elkészített videókat, illetve várják az osztályfőnökök jelentkezését, hogy előre egyeztetett időpontban az ügynökség munkatársai is csatlakozhassanak az órához és folytassák a már bejáratott óralátogatásokat.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.