Nyílt napok a Sapientián – Csíkban is van jó egyetem

91

Múlt héten, pénteken és szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! címmel tartott nyílt napokat, ahol az érdeklődő diákok a különböző programok és foglalkozások által betekintést nyerhettek a felsőoktatási intézmény nyújtotta lehetőségekbe.

Dezső Bence vlogger beszélt a karrierjéről a középiskolásoknak Fotó: Boros Szilvia

A nyílt napok egyik célja az, hogy megmutassák a középiskolás diákoknak az egyetemi oktatás mikéntjét és első kézből tapasztalhassák meg, hogy mivel másabb mindez az iskolai oktatásnál, vagyis egyfajta kóstolót adnak az egyetemi életből.
Dr. Pap Levente dékánhelyettes szerint a nyílt napok egyfajta útmutató azoknak, akik még nem döntöttek a pályaválasztásról, vagy éppen még nagyobb motiváló erővel bír azokra, akik már eldöntötték, milyen szakot is választanának, így mindkét fél a jövőben komolyabban veszi a tanulmányait.
– A cél, hogy mindenki láthassa, milyen oktatás zajlik e falak között, milyen szakokon lehet továbbtanulni, és azt, hogy miben áll a szakok lényege. Ezért minden szakterülethez kapcsolódott egy kis foglalkozás, amelyek közül szabadon választhattak a diákok, és ezáltal megismerhették talán kicsit belülről is, tudományosabban vagy játékosan azt az adott szakterületet, amit választottak vagy választani szeretnének – mondta Pap Levente, hozzátéve, hogy azok a diákok, akik részt vesznek a nyílt napokon, a későbbiekben bizalommal fordulnak az intézményhez.
A nyílt napok keretében közönségtalálkozót is tartottak, amelynek meghívottja Dezső Bence sepsiszentgyörgyi videoblogger (vlog­ger), YouTuber és csapata volt.
A népszerű vlogger elmondta: öt éve kezdte videóskarrierjét, amikor, megjegyzése szerint, még csak Nyugaton tudták, hogy a közösségi média óriási lendületet vesz a közeljövőben. Dezső karrierje egyben betekintést engedett abba, hogy miként lehet egy sepsiszentgyörgyi diákból később olyan influencer (befolyásoló személy), aki a nézettség mellett a szponzorált tartalomból is kereshet jövedelmet a videóival. Az előadás és a kérdezz-felelek olyan szép számban mozgósította a fiatalokat, hogy egy pluszteremre volt szükség, ahol élő közvetítés által hallhatták Bence mondanivalóját.
A kétnapos forgásban a résztvevő diákokat is megkérdeztük az egyetemen tapasztaltakról, és az derült ki, hogy elégedettek voltak a Sapin látottakkal. Volt, akit a kommunikáció és közkapcsolatok szak érdekelt, másokat az irodalom, vagy épp a biokémia, de olyan is akadt, aki a kampusz korszerűségét dicsérte.
– Két nap után teljesen megváltozott a véleményem az egyetemről, és egy jobb képet kaptam. Rájöttem, hogy nem kell elmenni Kolozsvárig ahhoz, hogy egy jó egyetemen tanulhassunk tovább, hisz itt, Csíkszeredában is van lehetőségünk rá. Én igazából még nem döntöttem el, hogy a sikeres érettségi után merre tovább, de az biztos, a Sapientia Csíkszeredai karát választom – mondta Bálint Kinga, a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola 12. osztályos diákja.
A dékánhelyettes értékelőjéből megtudtuk: a két nap alatt több mint 500 diák fordult meg az egyetemen, és további 160 személy jelezte látogatási szándékát a március 23-i nyílt napokra, ahová még várják a jelentkezőket.

Boros Szilvia
Szőke Zsuzsa 

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek