2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Nemzetközi mesefilmek Csíkszeredában

Október 23–26. között szervezik meg Csíkszeredában a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, minőségi szórakoztatást nyújtva a gyermekeknek. Az óvodásokat, alsó és felső tagozatos általános iskolásokat megszólító rendezvénynek idén a Kájoni János Megyei Könyvtár ad otthont, Hargita Megye Tanácsának közreműködésével.

Fotó: Török Edit

Tegnap kezdődött és pénteken ér véget a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál Csíkszeredában, megszólítva az óvodásokat, és az alsó, illetve felső tagozatos általános iskolásokat. A rendezvény keretében francia, német, angol, belga, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők meséit ismerhetik meg a jelenlévők, akik a magyar gyártású filmekből is szemelgethetnek.
A Magyarországról indult kezdeményezés idén hetedik kiadását ünnepli, és a korábbi évekhez hasonlóan most is a minőségre fekteti a hangsúlyt. A fesztivál kínálatát közel 500 film közül válogatta ki az előzsűri, biztosítva a színvonalat.
Túros Eszter művészettörténész, helyi szervező lapunk érdeklődésére elmondta: megduplázták a vetítések számát, mivel sokan jelezték részvételi szándékukat.
– Nagyon sok érdeklődőt vonz ez a rendezvény, és ennek nagyon örülök, hiszen minőségi és változatos, tartalmas kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek. Úgy gondolom, hogy vizuális nevelésként is kezelhető, mivel válogatott filmekről van szó, amelyek a televízióban látott műsorokkal ellentétben, átestek egy minőségi szűrőn – fogalmazott Túros Eszter.
Az egyórás vetítéseket közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják. Idén először a gyerekfilmes versenyprogramot szakmai zsűri bírálja el, új nézőpontokat megfogalmazva.
A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon való részvétel ingyenes. Csíkszeredában tegnaptól október 26-ig várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Hargita Megye Tanácsának közreműködésével szervezett rendezvény következő erdélyi állomása Kolozsvár, Nagyvárad, valamint Sepsiszentgyörgy lesz, további információk az esemény Facebook-oldalán, illetve a primanima.eu honlapon érhetők el.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb