Nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra: A jövő szakembereit képzik

64

Mezőgazdasági és turisztikai szakemberek képzésére helyezik a hangsúlyt a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában. A környék adottságainak megfelelően kialakított oktatás népszerű a diákok körében. Az iskola munkatársai hiszik és vallják, hogy a régió jövője e két terület lehetőségeinek a kiaknázásában rejlik.

Nem szégyen a kétkezi munka – Csíkszentmártonban tudják eztFotó:Az Iskola archívumából

Kétféle oktatási formában képzik a jövő szakembereit a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola falai között: szakiskolai és a szakközépiskolai képzésen vehetnek részt az intézményt választó diákok. A szakközépiskolai diákok komplexebb elméleti képzést kapnak, míg a szakiskolát végzőknél főleg a gyakorlati oktatásra fektetik a hangsúlyt. Az intézmény jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Vizi István iskolaigazgatóval és Vizi Hajnalka mérnök-tanárral.
– Az alcsíki körzetben a lehetőségeket felmérve a mezőgazdasági és a turizmus-közélelmezési területeket próbáljuk lefödni az iskolánkban elérhető képzéseken keresztül – hangsúlyozta Vizi István igazgató, majd hozzátette: céljuk, hogy szakembereket képezzenek a környéken hagyományos mezőgazdasági tevékenységek elvégzéséhez, amely az itt élők egyik fontos bevételi forrása. A vidék természeti adottságait tekintve, a turizmus, az idegenforgalom is lehetőséget kínál a gazdasági felzárkózásra – tette hozzá az igazgató.
Az intézményvezető kiemelte: a csíki régióban sokan végeznek mezőgazdasági tevékenységet: földet művelnek, állatokat tartanak, növényt termesztenek. Manapság már sokan fel is dolgozzák mezőgazdasági termékeiket, nem csak nyersanyagként értékesítik azokat. Mindemellett Tusnádfürdő és Csíkszereda városok a turizmusból is komoly bevételre tesznek szert, emellett a falusi szálláshelyek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés a környékre látogatók részéről.

Az oktatási kínálatról
A szakközépiskolai osztályok a vendéglátási ágazaton belül turisztikai technikus vagy gasztronómiai technikus szakokon kínálnak képzési lehetőséget a diákoknak, a mezőgazdasági ágazaton belül pedig hegyvidéki, mezőgazdasági technikus szak választható. A szakiskolában a vendéglátáson belül pincér-közélelmezési eladó szakra lehet jelentkezni, illetve a mezőgazdasági ágazaton belül hegyvidéki gazdálkodó és argoturisztikai dolgozó szakra – sorolta Vizi István a lehetőségeket.
Mint megtudtuk: a pincér szak a legkeresettebb, erre jelentkeznek a legtöbben a felvételizők közül.

A gyakorlati oktatás folyamatai
Érdeklődésünkre Vizi Hajnalka mérnök-tanár, a mezőgazdasági szakmai tantárgyak felelőse elmondta, hogy jelenleg nem működik duális képzés az iskolában, de nyitottak, hogy a jövőben bekapcsolódjanak a szakoktatás ilyen jellegű képzési rendszerébe.
– Pillanatnyilag kevés olyan mezőgazdasági vállalkozás van, amely 2-3 tanulónál többet tud fogadni szakmai gyakorlatra, turisztikai szempontból viszont elképzelhető, hogy a tusnádfürdői vendéglátóegységek összetársulva több diáknak nyújtsanak szakmai képzést – mondta a mérnök-tanár.
A mostani gyakorlati oktatás több szinten zajlik: az összevont gyakorlat a szakiskola 9. osztályában 5 hetet foglal magában, a 10. osztályban 8 hét, a 11. osztályban pedig 10 hét az az idő, amit a diákok terepen töltenek el. A szakközépiskolai tanulók ennél lényegesen kevesebb gyakorlaton vesznek részt.
– Több mint húsz olyan mezőgazdasági vállalkozással működik együtt jelenleg az iskola, ahol a tanulók gyakorlati oktatást szerezhetnek – emelte ki Vizi Hajnalka, hozzátéve: legtöbbjük egyéni gazda, vállalkozó a környékbeli falvakból.
A rendszeres heti gyakorlatok során a diákok főként az iskola területén található tankertben vagy a melegházakban tevékenykednek, ugyanakkor a közbirtokosság területén lévő málnást is ők gondozzák. A tankertben a tanulók szántóföldi termesztési technológiákról kapnak ismereteket. Kora tavasszal spenótot és hagymát termesztenek, később paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztát nevelnek a tankertben épített melegházakban. A diákok a zöldségekből savanyúságokat is készítenek, így a saját maguk által termelt terményeiket fel is dolgozzák.
A pincér szakon tanulók egyszerűbb ételek készítését és felszolgálását sajátítják el a gyakorlati órák alatt. Továbbá az összevont gyakorlati oktatás szállodákban, falusi panziókban zajlik.
– Tucatnyi csíkszeredai és tusnádfürdői vendéglátóegységgel vagyunk kapcsolatban, ilyen például Tusnádfürdőn a Tusnád Szálló, a Ciucas Szálló, a Székely fogadó, az Olt Szálló, Csíkszeredában a Bandidos, Korona, Bécsiszelet, Tosca, Meteor vendéglők – mondta Vizi Hajnalka.

Modernizálnák az iskolát
Mint megtudtuk, a megyei tanácstól és a Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásokból tavasszal egy gasztronómiai szaktermet szeretnének létrehozni négy főzőponttal, illetve tervben van a bentlakás alsó szintjének átalakítása is. Itt a konyhát az egészségügyi szabályoknak megfelelően tankonyhává alakítanák, illetve az étkezde és a mellékhelyiségek is felújításra szorulnak.
– Próbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni a csíkszentmártoni mezőgazdasági szakoktatás fennmaradásáért. Októberben szakkirándulásokra vittük diákjainkat, többek között meglátogattuk a szépvízi sajtgyárat, a csibai Csilip farmot, a székelykeresztúri tejgyárat, a csekefalvi levendulamezőt, hogy a diákok mások példájából merítve kedvet kapjanak, mert hisszük, hogy a mezőgazdaságban van jövő a Csíki-medencében – zárta gondolatait Vizi István iskolaigazgató.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek