Mit akar az udvarhelyszéki fiatal?

Az UIET megkérdezte

1 100

Közel félezer végzős diák körében végzett felmérésre alapozta programtervét a megújult Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET). A céljuk tudatos, egészségesen gondolkodó, önkéntesség iránt érzékeny fiatal közösség kialakítása, fejlesztése. Képzések, előadások szervezésére készülnek, prevenciós szándékkal még a csíkszeredai börtönbe is elvinnék a középiskolásokat. Programjaik­kal a teljes Udvarhelyszéket sze­retnék lefedni.

Új lendületet adnak az UIET-nek. Még szüreti bál is lesz Fotó: Csedő Attila

A múlt év végén a térség összes középiskoláját felkereste az UIET csapata, és kérdőív kitöltésére kérték a végzősöket, amelyben az ifjúsági szervezetekkel kapcsolatos elvárásaikra, olyan jellegzetes székelyföldi témákra, mint az identitás, illetve az elvándorlás, továbbá a továbbtanulással, karrierrel kapcsolatos elképzeléseikre kérdeztek rá.

Képzésekre éhesek
Imre Gábor új elnök és Tornai Szilárd ügyvezető alelnök a Mokka Kávéházban tartott sajtóértekezleten tegnap elmondta, hogy főleg képzésekre, tréningekre, előadásokra van igényük a megkérdezett fiataloknak, a bulik, koncertek csak a harmadik helyen, a karriertanácsadás után szerepelnek. Kiderült a felmérésből, hogy az udvarhelyszéki végzősök szerint Székelyföld stagnál, e helyzet megváltoztatásában a megkérdezettek 32 százaléka részt is venne, csak nem tudja a „hogyant”. Többségük fontosnak tartja kisebbségi identitását, és gyengén beszél románul, legtöbbjük pedig Magyarországon tudná hosszú távon elképzelni az életét (elég sokan válaszolták azt is, hogy: sehol). Családot viszont már itthon alapítanának, de egyelőre a továbbtanulás a fő kérdés: a válaszadók több mint fele (55 százalék) egyetemre szeretne menni, és mindössze 7 százalékuk kíván szakképesítést szerezni.
– Nem gondoljuk, hogy ez szakszerű szociológiai felmérés, de az információk mindenképp sokat segítettek az UIET programtervének és új irányvonalának összeállításában. Szeretnénk, ha a szervezet újra visszaszerezné aktív ifjúsági szerepvállalását és értékes, hasznos rendezvényekkel tenné gazdagabbá Udvarhelyszéket. Ehhez viszont ismernünk kell a valós helyzetet – összegezte a felmérés célját Imre Gábor elnök.

Csíki Tour-ra visznek
A februári tisztújítás óta többnyire pályázatírással foglalkozott az új csapat – derült ki tegnap. Két hónap alatt 15 pályázatot nyújtottak be a helyi és megyei önkormányzathoz, illetve a Communitas Alapítványhoz. Többek között két, ún. „Csíki Tour”-t szeretnének szervezni, első alkalommal a megyei tanácshoz vinnék el az érdeklődő fiatalokat, hogy képet nyerjenek egy ilyen jellegű intézmény működéséről, de börtönlátogatást is terveznek. Elsősorban a megelőzés a cél, a törvények betartásának fontosságával, a büntetéssel kapcsolatos tévhitek, hiedelmek „helyre tevése” – mondta el Imre Gábor. Megtudtuk azt is, hogy rendszeres együttműködésbe kezdtek az iskolákban működő diáktanácsokkal, most éppen a Benedek Elek Tanítóképző csapatának Mennyit érsz? projektjéhez társultak, hogy az internetes zaklatásra fókuszáló programot szélesebb körben, más iskolákban is bemutathassák.

Bezárt a Szabadeurópa
Tervezik továbbá a korábbi, Bukarestben is itthon vagyunk nagy sikerű program újjáélesztését (utoljára 2015-ben volt ilyen), de nemcsak a hazai parlamentbe, hanem az Európai Unió székhelyére is vinnének fiatalokat. Vállalkozás, önfejlesztés, közigazgatás, smart city, önkéntesség, elsősegélynyújtás témákban készülnek előadásokat tartani.
– Szeretnénk kialakítani egy kritikusan gondolkodó fiatal közeget, amelynek tagjai képesek saját fejükkel gondolkodni és vitát folytatni akár olyan témákban is, mint: migráció, külföldi munkavállalás, román–magyar viszony, oktatás helyzete, megélhetés itthon vagy elvándorlás – sorolta az új elnök.
Tornai Szilárddal közösen máris előrebocsátották, hogy az idei legnagyobb rendezvényük az Udvar­helyszéki Szüreti Bál lesz, amelyre a térség minél több települését szeretnék bevonni.
– Nekünk épp olyan fontos Szé­kely­keresztúr, Szentegyháza, Ko­rond, Zetelaka és minden község, ahol fiatalok élnek, mint Szé­kely­udvarhely – hangsúlyozták az új elnökség képviselői.
Terv is van bőven, kiemelték még az UIET Hírhozó magazint, amelyben a térség egyetemistái mu­tathatnák be tudományos mun­kásságukat közérthető, fogyasztható formában. Egyébként bezárt az UIET korábbi székhelye, a Szabadeurópa Kávéház, jelenleg a Bethlen Gábor u. 6. szám alatt van az ifjúsági szervezet irodája.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 11-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.