szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Minden a szakma megismerésével kezdődik

Háromnapos rendezvény keretében mutatták be a szociális munkát mint szakmát Gyer­gyó­szentmiklóson: a Szent István Plébánián tartott programok között szerepeltek szakmai műhelyek, emellett a kolozsvári Ba­beº–Bolyai Tudományegyetem hallgatói is bemutatták államvizsga-dolgozataikat, tudományos diákköri kutatásaikat.

Szakmai műhelyek és diákkonferencia. Sikeres rendezvény
Szakmai műhelyek és diákkonferencia. Sikeres rendezvény

Első ízben szerveztek szociális munkás feladatait, hivatását bemutató diákkonferenciát Gyergyószentmiklóson. A Szent István Plébánián szakmai műhelyekkel kezdődött a rendezvény dr. Dániel Botond szociológus, egyetemi tanár, a konferencia társszervezőjének nyitóelőadásával indult: a szakember társadalomkutatási módszereket mutatott be, dr. Szabó Béla pedig a szociális szervezetek menedzsmentjéről beszélt az érdeklődőknek.
Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember a demens betegeket gondozó családok nehézségeiről tartott előadást, majd az egyetemi hallgatók mutatták be kutatásaikat: Abrudbányai-Győri Melinda az egyetemisták egészségügyi vizsgálatokhoz való hozzáféréséről végzett munkáját ismertette, Ferencz Emese a pedagógusok és szociális munkások roma társadalommal szembeni előítéleteivel kapcsolatos kutatását mutatta be, Fodor Rita a gyász folyamatáról és annak feldolgozásáról beszélt, míg Mihálydeák Orsolya a gyermekbántalmazásról tartott előadást.
– A konferencia által bebizonyosodott, hogy az embereket érdeklik a szociális problémák, és folytatni kell ezt a kezdeményezést. Számomra tapasztalatot és egyben élményt jelentett ez a lehetőség, mivel itthon beszélhettem arról, amivel Kolozsváron egy évig foglalkoztam – nyilatkozta lapunknak a gyergyótekerőpataki Fodor Rita.
A szervezők elmondása szerint hármas céllal hozták létre a rendezvényt: a szociális munka szakon tanuló diákok rálátást nyerjenek egymás szakmai érdeklődésére, a gyergyószéki szociális szervezetek megismerjék a hallgatókat, a továbbtanulás előtt álló középiskolások – akik ezen a szakterületen folytatnák tanulmányaikat – pedig betekintést nyerjenek a szociális munka világába.
– Fontosnak tartjuk, hogy azok a hallgatók, akik tanulmányaik után itthon dolgoznának, könnyebben elhelyezkedhessenek, ezért igyekszünk megszólítani a szociális szervezeteket – mutatott rá dr. Dániel Botond.
A konferenciát a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont, a Műhely Egyesület és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete szervezte, a rendezvény főtámogatója Hargita Megye Tanácsa.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb