Magyar feltalálókra emlékeztetnek

Tudománytörténeti kiállítás Tusnádfürdőn

153

Tegnap délután a tusnádfürdői Városi Könyvtárban nyitották meg a Magyar géniuszok címet viselő tudománytörténeti vándorkiállítást. A nyolcvan poszterből álló tárlat a Magyarországon született tudósokat és eredményeiket vonultatja fel.

Kiállításmegnyitó a könyvtárban. Követendő példa Fotó: László F. Csaba

Tusnádfürdőre érkezett a Ma­gyar géniuszok címet vi­selő tudománytörténeti ván­dor­kiállítás. A Magyarok Világszövet­ségének adománya dr. Pálfi György professzor másfél évtizedes munkája, és nyolcvan posztert foglal magában. A tárlatot, amely a világ fejlődését elősegítő magyar származású tudósokat, feltalálókat és újítókat mutatja be, tegnap délután nyitották meg a városi könyvtárban.
Köszöntőjében Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke elmondta: a századok során örmény, zsidó és német tudósok egyaránt alkottak Magyarországon, ezért nem kell meglepődni azon, ha nem magyar nevet találunk a képeken. Hozzátette: a fiataloknak címzett kiállítási anyag soha nem évül el, és folyamatosan gyarapodik. Hadnagy Lóránt, a Jókai Mór Általános Iskola igazgatója nyitott olvasó­könyvként jellemezte a kiállítást, és biztosította a jelenlévőket arról, hogy méltó helyen mutatják be a magyar származású Nobel-díjasokat, Agy-díjasokat, Wolf-díjasokat, valamint az Ábel-díj magyar birtokosait.
– Örömmel fogadtuk ezt a tárlatot, amelynek gondozói leszünk. Megígérhetem, hogy a diákjaink rendszeres látogatói lesznek a kiállított anyagnak – közölte Hadnagy Lóránt, aki szerint tudatosítani kellene azt, hogy számos ma is használatos technikai eszköz a magyarokhoz köthető.
Albert Tibor polgármester rámutatott: nagy megtiszteltetés a városnak a magyar származású kiválóságok bemutatása. Leszögezte: a nemzeti öntudat erősítése mellett az is fontos, hogy a gyermekekben felkeltsék az érdeklődést a találmányok, a tudomány iránt.
A Magyar géniuszok címet viselő tudománytörténeti vándorkiállítás hétfőtől péntekig látogatható 8 és 16 óra között a városi könyvtárban.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek