Leszámolás a Kis Herceggel

Szabó R. Ádám könyvbemutatója

142

Rendkívül hangulatos könyvbemutató színhelye volt tegnap este a Kájoni János Megyei Könyvtár: Cseke Gábor kérdéseire válaszolt kedélyesen és felszabadultan Szabó R. Ádám, csíkszeredai születésű, az utóbbi években Marosvásárhelyen tevékenykedő filmes szakember, kritikus, műsorvezető-szerkesztő – ezúttal elsőkötetes prózaíróként.

Cseke Gábor és Szabó R. Ádám. Kalandok nyugdíjazás és halál előtt Fotó: László F. Csaba

Megtudhatta a hallgatóság, hogy a szerző nevébe megkülönböztetésként került az R, lévén, hogy Magyarországon rövidpróza-író és kritikus is publikál Szabó Ádám néven, s bár azért esett a választás az R betűre, mert ez hangzott a legjobban, ez az R lehet akár novelláinak visszatérő hőse, a szerző alteregója, Rozsé nevének rövidítése is.
A szerző szerint nem a cselekmény végkifejlete a fontos, hanem maga a cselekmény, így hőse egy-egy írás végén gyakran nyugdíjba megy és meghal – nem mindig ezekkel a szavakkal leírva, de ez az értelme a vonatkozó mondatoknak. A bemutató során elhangzott, hogy a szerző negyedikes korában játszotta a Kis Herceg szerepét, többször elolvasta történetét, és… elege lett belőle, úgy érezte, le kell számolnia vele. Ezt meg is tette a Hercegi kiszolgálás című novellában.
Megjegyezte, kritikusként megtanulta, hogy nem lehet rossz, amit emberek nagy tömege szeret, de ez nem azt jelenti, hogy neki is föltétlenül tetszenie kellene.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek