Lelőtték a Csíkszeredába merészkedő medvét

Egy kecske bánta a nagyragadozó látogatását

1 283

Csíkszereda belvárosáig merészkedett egy medve, megölt egy kecskét. A környezetvédelmi minisztérium néhány órán belül engedélyezte a kilövését, az idő múlásával egyre idegesebbé váló medvét az Octavian Goga Főgimnázium udvarán tették ártalmatlanná.

Az iskola kertjét is megmászta a medve. Vesztébe rohant Fotó: MTI / Veres Nándor

Röviden így lehetne összefoglalni mindazt, ami Csíkszeredában tegnap történt. A medve látogatása azonban nagy riadalmat okozott a városházától alig pár száz méterre található Puskaporos és az oda vezető Szász Endre utcákban, ahol több portánál megrongálta a kerítést, megkergette a bámészkodókat és megölt egy kecskét.

Még a rendőröknek is időbe tellett elhinni
A közösségi oldalakon futótűzként terjedt a hír: medve jár a belvárosban. Ami meglehetősen hihetetlenül hangzott, azonban a Szász Endre utcában az egyik lakos lefényképezte az udvarán kényelmesen sétáló medvét. Reggel úgy fél tíz körül a két utca kereszteződésnél mintegy húsz főből álló tömeg sereglett össze és természetesen a medvéről beszélgettek. Készséggel útba igazítottak, mutatták, hogy honnan vitte el a kecskét a medve. A Puskaporos utcát addigra lezárta a rendőrség, Bálint Árpád udvarán legalább négy csendőr vigyázott a család biztonságára, igaz, felszerelésük medvetámadás esetére gyakorlatilag nem létezik. Paprikaspray van náluk, de az arra sem bizonyult alkalmasnak, hogy két verekedő kutyát szétválasszon. Erről saját szemünkkel is meggyőződhettünk, mert a házigazda két kutyája épp egymásnak esett. Szegénynek persze volt épp elég gondja aznap.
– Édesanyám szólt reggel háromnegyed hatkor, hogy gyere gyorsan, mert a kecskét viszi ki a medve a hegyen. Elsőre azt hittem, viccel. Kijöttem, kiengedtem a kutyákat, láttam, hogy tényleg fel van tépve a ketrec ajtaja, le van törve a kert – számolt be a háztartását ért támadásról Bálint Árpád.
Hozzáfűzte: rögtön autóba ült és ment a szomszédos Goga iskola udvarára, ahol többször megkergette a medvét, mert az folyton szökött vissza a kertbe. Fél hét felé hívta a tanintézmény kapusát, hogy mutassa meg: ott az udvaron a medve.
– Szerencsére ő is látta, különben még azt gondolhatta volna, hogy „na, ez is itt lődörög kora reggel az iskola udvarán és hülyeségeket beszél” – mesélte. Ezután elment a rendőrségre bejelenteni az esetet, ahol elsőre kinevették, nem akarták elhinni, hogy medve van az iskola udvarán.

Fotó: László F. Csaba

A rend őreinek is nehéz napjuk volt
Bálint Árpád portája előtt az utca túloldalán a Szilos vadásztarság egyik tagja nyilatkozott a sajtónak. Elmondta: reggel nyolc órakor kérték a kilövési engedélyt a minisztériumtól, amely addig még – délelőtt 10 órakor nem érkezett meg. Közölte: kilövési engedély nélkül nem tehetnek semmit. Altatótlövedék meg egész egyszerűen nincs a környéken. A csendőrök is tehetetlenül álltak, de szükség volt rájuk, mert nem lehetett tudni, hogy nem tér-e vissza a medve. Egyikük mesélte, hogy ő már nem tartja számon, idén hányszor riasztották medvetámadás miatt. Az okostelefonján mutatott videofelvételeket, amelyeken az látszott, hogy két bocsot kapnak fel a csendőrök egy Tusnádfürdő melletti mezőn. Az anyjuk akkor ráadásul a városban sétált és meglehetősen nyugtalanul viselkedett, mert nem találta a kölykeit, ugyanis a szél épp rossz irányból fújt, így nem érezte a szagukat. Amikor a csendőrök odavitték neki a bocsait, akkor megnyugodott és odébbállt az erdőbe.
Gheorghe Suciutól, a Hargita megyei csendőrség szóvivőjétől később megtudtuk, nem a csíkszeredai volt aznap az egyedüli medvés bevetésük. Csíkdelnén is riasztották őket, ahol a medvét visszakergették az erdőbe. Már eljöttünk a helyszínről, amikor a Szilos vadásztarság megkapta a környezetvédelmi minisztériumtól a kilövési engedélyt.

A medve tényleg nem játék
Hadnagy Lehel, a vadásztarság vezetője kérdésünkre elmondta: korábban nem volt rá példa, hogy a szaktárca alig pár óra leforgása alatt megadja a kilövési engedélyt, de ilyen helyzet sem fordult még elő, hogy ennyire bemerészkedett volna a medve egy sűrűn lakott város területére. Hozzáfűzte: kénytelenek voltak kilőni az állatot, az adott körülmények között ugyanis egyszerűen nem volt más lehetőségük.
– Ahhoz, hogy onnan kikerüljön a medve, mindenképp kellett volna pár ember útját keresztezze, azt a kockázatot pedig senki nem vállalhatta – mutatott rá a beavatkozás szükségességére Hadnagy Lehel.
Hozzáfűzte, nagyon nehéz volt kilőni a medvét, mert tele volt bámészkodóval az iskola udvara. Mindenki próbálta fényképezni, illetve videokamerával rögzíteni az eseményeket. Ráadásul meg is zavarták a medvét, amely érthetően egyre idegesebbé vált.
Az önkormányzat korábban szerződést kötött a vadásztársasággal, így amint megjött a minisztérium engedélye, rögtön cselekedhettek. Az eljárás eléggé bürokratikus volt így is, a megyei környezetőrséget és környezetvédelmi ügynökséget kellett elsősorban értesíteni, ezek elég gyorsan reagáltak. Ilyenkor ugyanis előbb hivatalos állásfoglalást kell kiadjanak, csak azután lehet a minisztériumtól a kilövési engedélyt kérni. Ezúttal sokkal gyorsabban ment minden, mert emberéletek forogtak kockán. Kérdésünkre elmondta: hasonló esetben, ha még bejön a medve a városba, célszerű mindenkinek távol tartania magát tőle, lehetőleg nem kell bámészkodni. Különösen akkor nem, ha be kell avatkozni, mert az állat idegesebb lesz, és megnehezíti a szakemberek dolgát.

Újabb medvetámadás!
Tegnap ismét emberre támadt a medve Kobátfalva Tarcsafalva felé eső részén. A sebesültet a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán látták el. Az illetékesek ma nekiláttak az aktacsomó összeállításának a támadó medve ártalmatlanná tétele érdekében – adta hírül közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.