Külső vagy belső ösztönzésből tanulunk? – Kísérlet: jutalommal és anélkül

126

Nemrég kvízversenybe bújtatott motivációs kísérlet zajlott a Sapientián, amit Sebesy Tímea, az egyetem humánerőforrás szakos hallgatója szervezett. Az államvizsgájához készített felmérés alkalmával Sebesy Tímea azt kutatta, hogy miként teljesítenek a verseny résztvevői akkor, ha van vagy ha épp nincs tétje a megmérettetésnek. A két alkalommal végzett felmérés tárgyi és anyagi jutalommal járt.
A több mint 60 egyetemistát megmozgató kvízversenyen a résztvevőknek 3,5 oldalas szöveget kellett elolvasniuk 10 perc alatt, és memorizálni annak tartalmát, majd ebből „feleltek”. A versenyzőkkel tudatták, hogy mikor van jutalma a helyes válaszoknak és mikor nincs. Ezáltal a szervező igyekezett feltérképezni, hogy a külső vagy épp a belső ösztönzők hatnak jobban a tanulási motivációra az egyetemisták körében.
A kvízversenyen a helyes válaszadók közül ketten fejenként 75 lejes pénzjutalomban részesültek, emellett öten ajándékbögréket, ketten pedig füzeteket kaptak. A motivációs kísérlet eredményeiről és a verseny szervezési hátteréről Sebesy Tímea a Sapientia által szervezett Tudományos Diákköri Konferencián számol be, amelyet április végén szerveznek az egyetemen. Megkerestünk egy résztvevőt is, aki beszámolt a versennyel kapcsolatos élményeiről. Kérdésünkre elmondta: „A pénz és egyéb nyeremények vonzóak voltak számomra, de végül azért mentem el a kísérletre, hogy ezzel támogassam Tímeát a szakdolgozata sikeres elkészítésében. Személy szerint nekem nagyon tetszett a kísérlet, a szövegrészletekből érdekes dolgokat tudtam meg, így könnyebb volt memorizálni. A kísérletre nem készültem, abba sem gondoltam bele, hogy miből fog állni. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen kísérlet úgy a legsikeresebb, ha felkészülés nélkül veszek részt rajta” – tudtuk meg Zerkula Andrea első éves humánerőforrás szakos hallgatótól.

Jakacs Attila, 2. év, fordító és tolmács mesterszak

A cikk a Hargita Népe március 28-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek