Kilencezer perc törődést igényel egy hároméves sajt: Újabb termékkóstoló a Helyénvaló helyi boltban

348

Házigazdaként Molnár Judith, a Helyénvaló Helyi bolt vezetője üdvözölte a vendégeket és elmondta: a tavaly útjára indított termékkóstolók alkalmával olyan termelőket szeretnének bemutatni, akik tényleg odafigyelnek a vidékfejlesztésre, mert nem mindegy, hogy ki mer visszanyúlni a gyökerekhez és meri megmutatni, hogy a helyi termékek helyben való feldolgozása milyen hozzáadott értéket jelent, még akkor is, ha ez esetben svájci módszereket is alkalmaznak.

Érdemes betérni a helyi termékeket kínáló boltba                                                            Fotók: Nagyálmos Ildikó

A gyergyói műhelyben leginkább fiatal sajtokat állítanak elő, a legöregebb hároméves

Kastal László elöljáróban arról beszélt, hogy a Caritas Vidékfejlesztés az Agrocaritas jogutódja, amely 1993-ban jött létre Gyergyó­szent­miklóson. A szervezet keretében rengeteg fiatal vett részt szakmai gyakorlaton, mezőgazdasági képzésen Bajorországban és Svájcban. A program a mai napig működik, noha nem vonz akkora tömeget, mint a kezdetekkor.
– A program sikeres, van hozadéka, hisz az elmúlt évtizedekben több mint négyezer székelyföldi személy tanult külföldön, amelyből kétezren jól működő mezőgazdasági vállalkozásba kezdtek. Hét-nyolc településen sikeres politikusaink vannak, a mi szervezetünk volt a motorja a hasonló beállítottságú illyefalvi LAM Alapítványnak is, amellyel a mai napig együttműködünk. Székelyföldön a mezőgazdaságban elindult egy olyan folyamat, amely a mai napig érezteti hatását. A kézműves termékek között óriási különbség van: nem mindegy, hogy az egy család által előállított termék vagy ipari vállalkozás. Mindkettőnek helye van, de a jövőre nézve szét kellene őket választani, ezt a vásárlók fogják megtenni – fogalmazott a Caritas munkatársa.
Megtudtuk, hogy a Caritas Vidékfejlesztés 32 hektáros gazdasággal rendelkezik, állományukban 18 fejőstehén van, ugyanakkor a Gyergyói-medencében bemutatófarmmal, tangazdasággal próbálnak itthonmaradásra buzdítani, feltárni és megmutatni a lehetőségeket. A tehenészeten kívül gyógynövény- és zöldségtermesztéssel is foglalkoznak, valamint kenyérsütési kurzusokat is tartanak. Tehát minden olyan lehetőséget szeretnének bemutatni, ami egy székelyföldi családi vállalkozásban a bevételi források növelését elősegíti. A Caritas mezőgazdasági részlege számos tanfolyamot – sajtkészítés, tejhigiénia, géphasználat, gépápolás, gyógynövény-, gyümölcs- és zöldségtermesztés, kenyérsütés stb. – szervez, hiszen azt vallják, hogy a gazdáknak nem papírokra, hanem tudásra van szükségük. Gyorsan juthat bárki hasznos információhoz, és majd a gyakorlat teszi őket mesterré – vélik a Caritas munkatársai.
A gyergyószentmiklósi Varga Katalin utca 3. szám alatti sajtműhelyükben svájci recept alapján készült sajtokat ízlelhetnek, illetve a házi joghurtot is megkóstolhatják az odalátogatók. A feldolgozott tej nem megy át magasfokú hőkezelésen, szerintük a pasztörizált tejnek szerepe van a laktózérzékenység kialakulásában.
Kémenes László falugazdász a sajtkészítés folyamatába avatta be a jelenlévőket: naponta 200-250 liter saját tejet dolgoznak fel, 500 literig minősül kézműves terméknek. Az állatok erjesztett takarmányt nem fogyasztanak, hiszen az ilyen tejből készült sajt néhány hónap után elromlik, ezért szárítotts és erőtakarmányt adnak a teheneknek. A piac igényei szerint többféle ízesítésű sajtot készítenek a sör- és borfürdőben áztatott sajton keresztül a chilis, köménymagos változatig.
A vendégekkel érkező Köllő Réka falugazdász, illetve Máté Kinga, a Szent Benedek Tanulmányi Központ munkatársa finomabbnál finomabb sajtokat kóstoltatott az érdeklődőkkel.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek