Influenzás megbetegedéseket igazoltak

Emelkedik a felső légúti megbetegedések száma, és három influenzás esetet is igazoltak a napokban Hargita megyében. Mindhárom esetben idős emberek betegedtek meg és kerültek kórházba. A csíkszeredai kórházban megelőző intézkedésként felfüggesztették a beteglátogatást.

Köhögni, tüsszenteni zsebkendőbe ajánlott. Fontos még, hogy maradjon otthon, aki beteg

Múlt héten a megyéből 724 felső légúti megbetegedést és 59 tüdőgyulladást jelentettek a közegészségügyi igazgatóságnak a megyebeli háziorvosok. Nátha miatt egyetlen személy, tüdőgyulladás miatt azonban 18-an kerültek kórházba. Az esetszám közel kétszerese az egy héttel korábbinak, akkor azonban az év eleji szabadnapok miatt egyrészt kevesebben fordultak orvoshoz, másrészt a háziorvosi rendelések is szüneteltek egy-két napig.
Az előző évi adatokhoz viszonyítva a múlt heti esetszám nem magas, azonban megjelent az influenza. Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője közölte, három influenzás megbetegedést igazoltak és több eset vizsgálata még folyamatban van. Mindhárom esetben idős embereknél igazolták a vírusos megbetegedést és kórházban kezelik a betegeket. Tar Gyöngyi rámutatott: későn jött az influenzaszezon, a betegség által veszélyeztetetteknek járó ingyenes védőoltásokat pedig idejében megkapták, így ezúttal hatékony lesz a védekezés ezen módja.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
A közegészségügyi igazgatóság vezetője továbbra is javasolja a védőoltás megvásárlását és beadatását, mint elmondta, még van esély rá, hogy kialakuljon a védettség, másrészt pedig, ha már nem is sikerül teljesen megelőzni a megbetegedést, akkor enyhébb lefolyású lesz az.
Az influenza súlyosabb, mint az előző időszakban már tapasztalt náthás megbetegedések, az influenzafertőzés után is jelentkezhetnek felső légúti tünetek, láz, de fejfájás, izomgyengeség, levertség is kíséri és gyorsan romlik a beteg állapota. A vírusos megbetegedés fokozottan veszélyes lehet más betegségekben is szenvedő időseknél, várandós nőknél. A kezelés többnyire tüneti kezelésben merül ki, lázcsillapítás, folyadékpótlás javasolt. Tar Gyöngyi hangsúlyozta utóbbi fontosságát, mint mondta, ilyenkor nagy a folyadékveszteség, és ezt mindenképpen pótolni kell. A szervezet gyógyulási folyamatának könnyítése érdekében ugyanakkor javasolt a vitamindús és a könnyű ételek fogyasztása.
A járvány megelőzése érdekében az átoltottság, tehát a védőoltásban részesülők minél magasabb aránya fontos, emellett pedig be kell tartani néhány alapszabályt: a betegek ne menjenek közösségbe, ne látogassák idős vagy gyermek családtagjaikat – emelte ki Tar Gyöngyi. Az egészségügyi minisztérium erre vonatkozó közleményében a személyes higiéniai szabályok betartására, a szappannal való gyakori kézmosásra, továbbá köhögés, tüsszentés esetén a zsebkendő használatára hívják még fel a figyelmet.

Korlátozzák a beteglátogatást
Az esetleges influenzajárvány megelőzése érdekében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban mától beteglátogatási tilalmat rendeltek el. Konrád Judit, a kórház menedzsere közölte, óvintézkedésként hozták meg a döntést, hogy megelőzzék a kórházban kezelt betegek, illetve az egészségügyi személyzet megbetegedését.
Székelyudvarhelyen tegnapi információink szerint a városi kórházban a beteglátogatás órarendje nem változott, de mint Lukács Antal kórházigazgatótól megtudtuk: náluk sem megnyugató a helyzet, ezért ma meggondolják a tiltás lehetőségét. Tegnap már arra kérték a látogatókat, hogy rövid ideig tartózkodjanak a kórházban, és egyszerre csak kis létszámban keressék fel a betegeket. Az intézményvezető hozzátette: kötelezővé tették a maszk viselését, és ha szükségessé válik, akkor egyes osztályokon – például a gyermekosztályon és a fertőző osztályon – mától felfüggesztik a látogatást.
A gyergyószentmiklósi és ma­roshévízi kórházban nincs korlátozás, megszokott módon történik a beteglátogatás.

R. Kiss Edit