Hitelkeret felvételére készül a megye

Beruházásokat hagyott jóvá a megyei tanács

822

Hitelkeretet készül felvenni Hargita Megye Tanácsa, amely vésztartalékként szolgálhat arra az esetre, ha a kormány által megígért félévi költségvetés-kiegészítés nem érkezik meg időben. A megyét vezető testület a csütörtöki, csíkszenttamási tanácsülésen egyelőre csak arról döntött, hogy elkezdik a hitelkeret-felvételhez vezető eljárást. Ezenkívül számos beruházás sorsáról is határoztak.

Többismeretlenes egyenletekkel számoltak. Öröm az ürömben: részben bejött Fotó: HMT Sajtószolgálat

Borboly Csaba megyeitanács-elnök a tanácsülést követően elmondta: ebben a pillanatban a fizetésekre szánt alap hiányos, illetve olyan beruházások elkezdéséhez sincs elég forrása a megyének, amelyet később uniós forrásokból lehetne finanszírzoni.
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy legyünk felkészülve a lehető legrosszabb forgatókönyvre is, amellett dolgozunk azon, hogy haladjanak a már megkezdett beruházásaink, illetve ezekre tudjunk uniós forrást szerezni – nyilatkozta Borboly Csaba.

A kormány bakijából profitálhatnak
A Hargita Népe kérdésére elmondta: a megyei önkormányzatnak eredetileg egyetlen útfelújítást célzó pályázata kapott kedvező elbírálást, azonban úgy döntöttek, saját felelősségükre más beruházásokat is előkészítenek, elkezdenek. Ennek most lett meg az eredménye. Ugyanis Románia képtelen volt nagyobb fejlesztésekre lehívni több mint 1 milliárd eurót, ezért a kormány úgy döntött, hogy ebből az összegből inkább finanszírozza a már megkezdett beruházásokat, semmint elveszítse a hatalmas összeget.
– Ennek a döntésnek talán Hargita Megye Tanácsa a legnagyobb nyertese, ugyanis a Központi Fejlesztési Régióban rajtunk kívül más megyében nincsenek már megkezdett beruházások, egyedül Brassó megyében zajlik egy útépítés. Nekünk négy útépítő beruházásunk is megfelelt az előírásoknak, illetve további hét projektünk áll olyan szinten, hogy ha jól dolgozunk, akkor megszerezhetjük ezekre is az uniós támogatást. Az újság hasábjain keresztül is kérem a Hargita megyei engedélyező szerveket – a vízügyet, a környezetvédelmi hatóságot, az Electricát, az építkezési felügyeletet és a kataszteri hivatalt –, hogy gyorsabban dolgozzák fel az engedélykéréseket a törvény által előírt 30 napnál. Ha mindenki teszi a dolgát és nem kell sokat várnunk, akkor akár arra is esélyünk van, hogy a hargitafürdői, a csinódi, a tölgyesi vagy a Küsmöd–Siklód és az Atyha–Etéd közötti szakaszokra is uniós támogatást szerezzünk – nyilatkozta a Hargita Népének Borboly Csaba.

Egy sor beruházást szavaztak meg
A megyét vezető testület számos beruházásnak adott zöld utat. Többek közt jóváhagyták a Harvíz Rt. regionális szolgáltató következő óriásprojektjének alapjául szolgáló Mestertervet. Az ivóvízhálózatot célzó beruházások költségbecslése 45,9 millió euró, a csatornázási hálózat 59,4 millió euró, amelyet a 2014–2020-as Nagy Infrastruktúrák Operatív Programban terjesztenek fel uniós finanszírozásra. A községi utak karbantartása és javítása is napirenden volt, az erre a célra rendelkezésre álló 504 ezer lej elosztásáról is döntöttek. A rendelkezésre álló pénzösszeget elsősorban a Csíkszenttamás, Parajd és Zetelaka községben megkezdett vagy építkezési engedélyt nem igénylő munkálatok támogatására fordítják. Szintén pályázati forrásokat szándékozik lehívni a megyei tanács az Oklándi Speciális Iskola felújítási munkálatainak fedezésére, ezért jóváhagyták a munkálatok engedélyeztetési dokumentációját. Elfogadták továbbá a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújításához szükséges határozatot, amelyben a megye vállalja, hogy a beruházás befejezésétől számított 15 évig nem változtatja meg az épület rendeltetését.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek