vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Fessünk mikrobákkal!

Második alkalommal szervezi meg a Fessünk mikrobákkal interaktív laboraktivitást csíkszeredai végzős középiskolások számára a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki, illetve Élelmiszertudományi Tanszéke.

Kiállítják a legjobban sikerült festményeket

Hat csíkszeredai középiskolából – Joannes Kájoni Szakközépiskola, Kós Károly Szakközépiskola, Márton Áron Főgimnázium, Nagy István Művészeti Líceum, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Venczel József Szakközépiskola – Alaboraktivitásra előzetesen 236 tizenkettedik osztályos diák jelentkezett.
A mai labortevékenységen a diákok kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést”, amelynek lényege, hogy vékony fémdróttal (ún. oltókaccsal) különböző színű baktériumokat lehet leoltani 9 cm átmérőjű üvegedényben (Petri-csészében) lévő kocsonyaszerű táptalajra. A mikroszkopikus nagyságú baktériumok átlagos mérete mindössze 1-2 mikrométer, azaz kb. 1000 baktérium egymás mellett tesz ki egy millimétert. Így a mikrobák kezdetben nem is látszanak, csupán a fémdrótnak köszönhetően vékony karcolatok figyelhetők meg a táptalajokon. Egy-két nap elteltével a baktériumok elszaporodnak, és ezáltal sok milliárdnyi baktériumsejt jön létre, amelyek tömege már szabad szemmel is látható, így „életre kelnek a festmények”.
A laboraktivitás egy rövid munkavédelemmel kezdődik, majd a diákok előzetesen gyakorolhatják a táptalajra való oltás műveletét. Ezek után mindenki szabadon rajzolhat, festhet mikrobákkal. Segítségképpen rendelkezésre áll majd 9 cm-es papírkorong, amelyre előzetesen lehet rajzolni ceruzával, majd az így elkészített rajzot be lehet helyezni az átlátszó táptalajt tartalmazó Petri-csésze alá, ezáltal segítve a mikrobákat tartalmazó oltókaccsal történő festést. Az elkészült alkotásokból két nap múlva minden érdeklődő számára nyílt kiállítást szerveznek az egyetem épületében. A legjobban sikerült „festmények” alkotóit megajándékozzák.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb