Felelős viselkedésre van szükség

Az engedély felfüggesztésével jár a vendéglők, teraszok megnyitása

1 860

Csíkszeredában, illetve a térségben az elmúlt napokban jelentősen megugrott a koronavírus-fer­tő­zéssel igazolt betegek száma. Ráduly Róbert Kálmán polgármester beszámolt a legújabb in­téz­kedésekről, valamint a város vezetőségének a kialakult helyzethez való hozzáállásáról. A kereskedelmi egységekben a vásárlók forgalmát újból korlátozzák a biztonság megőrzésének érdekében.

Kezelhető a kritikus helyzet                                                                                                  Fotó: László F. Csaba

Tegnaptól megkezdődött a hivatali ügyfélfogadás a la­kos­ságnyilvántartónál és az adóhivatalnál, utóbbi a Mikó-várban kapott helyet.
– Azok a személyek élveznek elsőbbséget, akiknek már korábban volt előjegyzett időpontjuk. Közel négyszáz polgárról van szó, így akad munka bőven. Jó döntés volt ideiglenes helyszínt kialakítani a múzeumban, így betarthatók az előírások – mondta a városvezető.
A falvakban és más településeken a lakosság a helyi hivatalokban tudja intézni ügyeit.
– A múlt heti tájékoztatók alkalmával megkönnyebbülten mondhattuk azt, hogy nincs fertőzés a térségben. Mára ez megváltozott, jelenleg 40 személyt kezelnek a csíksomlyói fertőző kórházban. Nem ért váratlanul bennünket, hiszen fel voltunk rá készülve, hogy előbb-utóbb a térségben is felüti fejét a járvány – tette hozzá a polgármester.
Mint mondta, két gócpont alakult ki: Csíkmindszenten, valamint a Mineral Quantum munkaközösségében. Információk szerint a megyei egészségügyi igazgatóság gyorsan és hatékonyan térképezte fel a fertőzötteket.

Újabb szigorító döntések
A városi katasztrófavédelmi
bizottság tegnapi ülésén úgy döntött, hogy újra korlátozzák a kereskedelmi egységekben, üzletekben a vásárlók forgalmát, vagyis meghatározott számú személy tartózkodhat csak a helyiségekben. Ráduly Róbert Kálmán elmondta, hogy ezen határozat előzménye a pénteken, valamint hétvégén tanúsított felelőtlen magatartás a Fészek-központban.
– Amennyiben a boltok nem tudják ezt megoldani, sajnos be kell zárni. A kereskedők maguk kell kitalálják, hogyan tudják megvalósítani a munkát ilyen körülmények között – mondta a polgármester.
Majd hozzátette, hogy a vendéglátóegységeknek tilos akárcsak a teraszokat is megnyitani, ellenkező esetben visszavonják a működési engedélyeket. További döntések az oktatásra vonatkoznak, a bizottság jóváhagyta és elfogadta az intézmények június 2. és 12. közötti ideiglenes működésére vonatkozó szabályzatot.
– Az, hogy szigorítottunk a boltokkal kapcsolatos szabályokon, annak köszönhető, amit az elmúlt hétvégén tapasztaltunk. Az életnek haladnia kell tovább, a megfelelő intézkedésekkel, de sajnos, amit láttunk, az nem felelősségteljes magatartásról árulkodik. Döntéseinkhez kell legyen jogalap, helyileg is. A probléma az, hogy a kormányzat egységes szabályokat akart bevezetni, holott vannak speciális esetek – mondta a polgármester.

Továbbra is be kell tartani a szabályokat
Az Erőss Zsolt Arénához költözött ideiglenes piac szolgáltatásai hétfőtől érhetők el, itt közel negyven kereskedő kap helyet, biztosítva a helyi, friss terméket.
Újságírói kérdésre válaszolva a városvezető elmondta, a pünkösdi búcsú hagyományos formában nem valósulhat meg. Mint esemény online formában szervezhető meg, várhatóan a csíksomlyói kegytemplomban.
– Közösen tudjuk átvészelni az elkövetkező időszakot, de nincs ok pánikra és félelemre. Ok van viszont a felelős fellépésre és visszafogottságra – zárta gondolatait a városvezető.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.