Együttélés barátaink szemszögéből

Román nyelven is megjelenik a kötet

110

A csíkszeredai közönségnek is bemutatták tegnap lapunk munkatársa, Simó Márton interjúkötetét. A Mi, székelyek és román barátaink című kiadványban a békés együttélés iránt elkötelezett románokkal készült beszélgetések olvashatók teljes terjedelmükben. Az interjúk rövid változatait lapunk olvasói hasábjainkról is ismerhetik, hiszen azokat a román egyesülés évében heti rendszerességgel közöltük.

Molnár Vilmos és Simó Márton. Válasz a centenáriumra Fotó: Kovács Hont Imre

A kötetet Molnár Vilmos, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője mutatta be, és méltatta annak szerzőjét, illetve szereplőit.
– A főként nem Erdélyben élő románoknak az ábécé szintjén sincsenek ismereteik rólunk, magyarokról, miközben a bukaresti román sajtóban sokszor uszító jellegű, tendenciózus, sematikus írások, hírek jelennek meg rólunk. A kötetben szereplő interjúalanyok ezzel szemben behatóan ismernek minket, sokan itt élnek velünk – mondta Molnár Vilmos, majd hangsúlyozta: a kötetben megszólaló románok tisztában vannak azzal, hogy Erdélyben hagyományosan tiszteletben tartották a sokszínűséget, ez pedig a beszélgetésekből is leszűrhető.
A kötet szerzője, Simó Márton Kós Károly transzszilvanizmust meghirdető Kiáltó szó című röpiratát idézte. Kifejtette, hogy az interjúk elkészítését a tavalyi centenáriumi év motiválta. A szerző egyenként beszélt a kötetben megszólaló interjúalanyokról is.
A Mi, székelyek és román barátaink című kötetnek hamarosan nyomdába kerül a román nyelvű változata is, amellyel kapcsolatban azt remélik, hogy a két népcsoport közötti eddigi „siketek párbeszéde” helyett az egymás kultúrája iránti kölcsönös érdeklődés és ismeretszerzés valósul meg.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek