Duális képzésre is lesz lehetőség

Júniusban kell iratkozni a szakiskolákba

351

Júniusban kell beiratkozzanak a szakiskolai osztályokba azok a nyolcadik osztályt végzett diákok, akik mesterséget szeretnének tanulni. Csíkszeredá­ban nagyjából tíz szakterület közül válogathatnak az érdeklődők. Mindössze egy szakközépiskola, a Székely Károly indít a következő tanévtől duális képzést.

Famegmunkáló gépek egy iskolai műhelyben. Alakuló szakiskolai kínálat Fotó: Archív

Alig két hét áll rendelkezésükre a nyolcadik osztályt végzett fiataloknak, hogy eldöntsék, milyen szakiskolában, szakközépiskolában vagy gimnáziumban szeretnének továbbtanulni. Az elmúlt időszakban stabilizálódni látszó szakoktatás idén újabb lehetőséget kínál: néhány Hargita megyei tanintézmény duális képzésben indít szakosztályokat. Csíkszeredában egy iskolának sikerült a duális képzésben érdekelt helyi vállalkozókkal, cégekkel szerződést kötni, ennek a képzési formának az egyetlen előnye pedig, hogy az állami támogatás mellett a céget is szakmai ösztöndíjra kötelezi.
– A tanterv és az oktatás folyamata, a gyakorlat ugyanaz mind a hároméves, mind a duális képzésben biztosított szakoktatásnak. Az egyedüli különbség a két oktatási forma között, hogy a duális képzésre jelentkező tanulók az állami 200 lejes ösztöndíj mellett legkevesebb egy hasonló összegű ösztöndíjat kapnak attól a cégtől is, ahol a gyakorlatot végzik – mondta Györfy Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója.
A szakközépiskola ősztől egy összetett osztályban hegesztő és esztergályos szakterületeken indít duális képzést, ezenkívül a hároméves szakoktatásban autószerelő és hálózati villanyszerelő mesterségek közül válogathatnak a fiatalok.
A szakközépiskolákban június 15–19. között iratkozhatnak a képzésekre nyolcadikosok. Az első iratkozási időszakot követően fennmaradó helyekre augusztus végén jelentkezhetnek.
A csíkszeredai Kós Károly Szak­középiskolákban az elmúlt években már megszokott szakterületeken indul képzés, így kőműves és ács osztályba, illetve egy villanyszerelő osztályba várják a diákok jelentkezését.
A Kájoni János Szakközépiskola mindössze egy profilban indít szakképzést, itt egy szakácsosztály indul ősztől.
A Venczel József Szakközépiskola megújult műhelyekkel várja a diákokat: amint arról már korábban beszámoltunk, a magyar Földművelésügyi Minisztérium és szakmai partnerei támogatásának köszönhetően az intézmény eszköztára erdészeti kéziszerszá­mokkal, motorfűrészekkel és fű­kaszákkal, munkavédelmi felszerelésekkel, valamint speciális oktatóanyagokkal bővült.
Bálint Gabriella igazgató szerint a szakközépiskolában a következő tanévben egy pék- és sütőipari osztály, egy kertész, illetve egy összetett asztalos és erdészeti osztály indul a hároméves szakképzésben.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek