Bővült a könyvtári szolgáltatás

Diákok, egyetemisták, kutatók figyelmébe!

51

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programján keresztül céltámogatást biztosít a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár részére. Jelenleg nyolc adatbázis, köztük több kiadónak a teljes e-könyv-kínálata elérhető. 25 millió oldalnyi szkennelt újság vált így hozzáférhető.

A székelyudvarhelyi városi könyvtár. Új fejezet a kínálatban Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az erdélyi intézmények közül eddig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet csatlakozott a programhoz. Egyszerre ötven oldal tölthető le, nyomtatható vagy használható telefonon, laptopon is, de csak a könyvtár hálózatán keresztül. Ötvenoldalanként teljes iratanyag, könyvek, szakdolgozatok is letölthetőek. Főként tudományos és ismeretterjesztő kiadványok szerepelnek a kínálatban, de szépirodalmi e-könyvek is hozzáférhetők.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2018-ban döntött arról, hogy a határon túli magyar intézmények számára céltámogatást biztosít az EISZ Nemzeti Programon (EISZ) keresztül. A támogatás célja, hogy minél teljesebb legyen az intézményi hozzáférés a nemzeti programban biztosított online adatbázisokhoz. A nemzeti programról bárki részletesen tájékozódhat a http://eisz.mtak.hu honlapon.

Az anyaországi céltámogatásnak köszönhetően díjmentesen igénybe vehető nagyszámú adatbázis, ami óriási segítséget nyújt nemcsak a kutatók, de a középiskolások és egyetemi hallgatók munkája során is. A hozzáférhető adatbázisok a következők: Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ), Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), Akadémiai Kiadó Szótárai, Kronosz Kiadó, L’Harmattan Digitális Adatbázis, Osiris Kiadó, Szaktudás Kiadó, Tinta Könyvkiadó – SzóTudásTár, Typotex – Interkönyv. A támogatás értéke évi 700 000 forint. „Olyan kincsről van szó, melyről még álmodni sem mertünk! Köszönet mindazoknak, akik számunkra mindezt lehetővé teszik!” – áll a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Facebook-oldalán.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek