Az emberi természet nem változott

Bodor Ádám Csíkszeredában

272

A diktatúra folyton a levegőben van, mert csak a gondolkodásmód változott, az emberi természet nem – vallja Bodor Ádám Kossuth-díjas író, aki tegnap – székelyföldi turnéjának keretében – a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége volt. Nemsokára megjelenő új kötetéről, a Seholról is megtudhattunk néhány érdekességet.

Művészturné. Bodor Ádám és társai Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba

A Bodor Ádámmal éves meg­szakításokkal elnevezésű, immár nyolcéves be­szélge­tés­sorozat idei turnéja A szö­veg csendje nevet viseli, és Murányi Sán­dor Olivér székelyudvarhelyi író idén „művészválogatottat” szervezett a Kossuth-díjas író köré. Bár Mar­gó­csy István irodalomtörténész egészségi okok miatt nem lehetett jelen, Bodor Ádámot Murányi mellett Fekete Vince költő is faggatta, és gitárjátékával Virányi Attila, a Met­ro­pol Group frontembere is közreműködött. Az öltözködés és a konformizmus alkatiságának körbejárásával indult a telt házas beszélgetés, majd a szerző regényei­ben visszatérő egyenruhás szereplők „mentén” a diktatúrák állandó közelségéről vallott Bodor Ádám.
– Az emberi természet mit sem változott a történelem során, csupán a gondolkodásmód, úgy, ahogy. A levegőben lóg a diktatúra, fenyegetése kinn van az utcán mindennap – fogalmazott az író.
Bodor Ádám új kötete, a Sehol éppen nyomdában van, megjelenése áprilisra várható. Néhány érdekességet már megtudhattunk róla: novellákat tartalmaz, és az első mű éppen a Székelyföld folyóiratban jelent meg két éve.
– Ez a kötet kissé elüt az eddigiektől. Nem készült kötetnek, nem is állt szándékomban rövidprózát írni. Az ember magát sem ismeri jól… És gyarapodtak a szövegek, gondoltam, mielőtt nekifognék valami terjedelmesebbnek, közzéteszem. Nagyon kegyetlen könyv lett belőle, a szerkesztő is jelezte, hogy ebben alig van humor – árulta el a szerző.
Fekete Vince kérdésére alanyi írásról, fikcióról, a börtönévek „ki nem írásáról” is beszélgettek. Mint Bodor elmondta: amit átélt, abból nem tud fikciót teremteni, holott amikor nekifog írni, tudnia kell, hogy „hol áll a szekrény, hogyan nyikorog az ajtó, és ki jön be rajta”. A börtön kihatással van az egész életére és életművére, de a szabadság illúziójával minden körülmények között élni tudott – mondta a 83 éves író.
Bodor Ádámmal ma 20 órától a székelyudvarhelyi Gondűző Étteremben találkozhat a közönség.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek