2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Alázattal, tisztelettel és szeretettel

Füstös Magdolna Férfi a nőben című kötetét tavaly novemberben ismerhették meg az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A civilben vallástanárként tevékenykedő szerző saját tapasztalatait szőtte bele legújabb alkotásába, amelyről az ünnepek előtt mesélt lapunknak. Kiemelte: ma a családban vállalt női és férfi szerepek egyensúlya megbomlott, így a fiatalok gyakran hit nélkül, és ezáltal kapaszkodó nélkül élnek.

A csíkszeredai Füstös Magdolna első kötetete 2015-ben jelent meg Hit, Remény, Szeretet címmel. Három év elteltével újabb könyvvel jelentkezett a szerző, akivel a Kájoni János Megyei Könyvtárban beszélgetett Daczó Katalin kolléganőnk, bemutatva a legújabb alkotást. A november végi könyvbemutató után találkoztunk a szerzővel, aki egyébként civilben vallástanárként dolgozik Csíkkarcfalván, Csíkjenőfalván, Csatószegen és Csíkszentsimonban.
A férfiasság és nőiség kérdéseit és e szerepek változásait, valamint az életszakaszokat taglaló könyv apropóján Füstös Magdolna elmondta: a mai karrierista társadalomban nehéz megtalálni az arany középutat, és a nők számára hatalmas vívódást jelent a gyermekvállalás kérdése is.
– Párkapcsolati problémák, az értékek átadásának hiánya, a nemek közötti nézeteltérések visszaköszönnek a könyvemben, amelyet mély hitbeli meggyőződéssel írtam. Vallástanárként elmondhatom azt, hogy a fiatalok életében kulcsfontosságú az Isten felé vezető kapaszkodó – fogalmazott Füstös Magdolna, megjegyezve: tapasztalatai szerint az iskolában látszik az, hogy mennyire bizonytalan alapokkal rendelkeznek a diákok a vallásos nevelés terén.
A szerző, aki tömény terápiás könyvként jellemzi alkotását, amely tükröt mutat az olvasónak, elmondta: nehéz mélyen önmagunkba nézni, és sokan képtelenek rá.
– Lelki érettség kell ahhoz, hogy saját tökéletlenségeinket felismerjük. Én ezzel a könyvvel segíteni szeretnék a nőknek, meg akarom szólítani mindazokat, akiknek kapaszkodóra van szükségük. A Szűzanya példájához kellene viszonyítsuk önmagunkat, hiszen Ő képviseli a legfontosabb női értékeket: az alázatot, türelmet és elfogadást – mondta a szerző.
Szerinte gyakran elsétálunk az Isten-élmények mellett, és nem ismerjük fel az intő jeleket.
– A nők és a férfiak közötti egyensúly megbomlott. Legtöbbször nincs meg a kellő összhang a felek között, és ezt a példát viszik tovább a gyermekek is. Úgy érzem, felelősek vagyunk a kamaszok viselkedéséért, és azért is, hogy sok fiatal nem képes valódi, őszinte kapcsolatban élni a párjával. Ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy a család életében Jézus is jelen legyen, és a szerető Isten képét adjuk tovább gyermekeinknek – mutatott rá Füstös Magdolna, aki nem fogalmazott meg konkrét tanácsokat kötetében, főként kérdéseket tesz fel és gondolkodásra készteti az olvasót.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb