Aláírt megállapodás

Hivatalos lett a Sapientia U23 csapatnév

435

Megszületett a hivatalos megállapodás a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem és a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány között, amely értelmében Sapientia U23 név alatt indít önálló jégkorongcsapatot a román felnőtt­bajnokságban, illetve a magyar U20-as kiírásban. Ugyanakkor elhangzott, hogy testnevelői kart is indít a közeljövőben a Sapientia Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában.

Aláírják az együttműködési megállapodást

A Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban mindig történnek nagy dolgok, ez alól pedig nem volt kivétel az idei sem. Jó pár évvel ezelőtt ugyanis – többek közt – itt jelentették be, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megkapta az akkreditációt. Most 2018-ban a Sapientia – EMTE és a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány között jött létre egy együttműködési megállapodás, amely a székelyföldi jégkorong életében nagy előrelépés.
A tanulás ugyanis elválaszthatatlan kell legyen egy sportoló életében is, hogy az aktív pályafutás utáni időszakban megtalálja helyét a társadalomban. Többek közt ezt a célt is szolgálta a fentebb említett esemény is.
Az aláíráson jelen volt dr. Dávid László a Sapientia – EMTE rektora, Kató Béla a Sapientia – EMTE kuratóriumának elnöke és Tánczos Barna a SZJA-t működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.
Dávid László mint az esemény házigazdája felelevenítette a kezdeti lépéseket, amelyeket a SZJA tett meg a Sapientia felé, erre a felkérésre pedig boldogan mondott igent az egyetem. Ennek viszont, mint mondta, feltételei is vannak, hiszen a román felnőttbajnokságban, illetve a ma­gyar U20-as kiírásban induló Sapientia U23-as csapat és játékosai eleget kell tegyenek az egyetem értékrendjének, illetve számukra is ugyanazok a feltételrendszerek érvényesek az egyetem felvételijén és az egyetemi életben, mint a többi diáknak.
– Minden csapattagnak teljesítenie kell azokat a feltételeket, amelyeket a Sapientia elvár minden diákjától – fogalmazott a rektor.
Kató Béla kifejtette, hogy regionálisan, ahol a Sapientia működik, ott be akarnak épülni a társadalomba.
– E stratégiát nézve Csíkszereda ideális helyszín ilyen szempontból. Akkor miért ne lehetne egy ilyen megállapodás? Továbbá ezen együttműködés mentén továbbmenve a kuratórium előtt van egy olyan tervezet, amely azt célozza meg, hogy Sepsiszentgyörgyön és Csíkszerdában testnevelői kart hozzunk létre – jegyezte meg Kató.
Zárásként Tánczos Barna köszönetét fejezte ki a Sapientia – EMTE-nek, hogy lehetőséget nyit e tervnek, és hogy alapból pozitív volt a fogadtatás. Tánczos kifejtette, hogy a csapatot alkotó sportolók két fronton kell helytálljanak a jövőben: sportszempontból és a Sapientia elvárásainak is meg kell feleljenek. Zárszóként reményét fejezte ki, hogy a jövőben mindenki büszke lesz majd a csapatra.

Jégkorong és tanulás
Ugyancsak a keddi napon Jégkorong és tanulás címmel volt előadás, amelyen a Csíkszeredai Sportklub két sportolója, Részegh Tamás és Zsolt mellett ifj. Horváth László (Győri ETO HC), Horváth László (Győri ETO HC elnökségi tag) és Nagy Attila (SZJA ügyvezetője) tartott egy beszélgetést. Sportszakmai szempontból a legérdekesebb információ az volt, hogy ifj. Horváth László is a Sportklubbal készül, és reményét fejezte ki, miszerint a felkészülés végére szerződést is kap majd a kék-fehérektől.
Nagy Attila vegszóként elmondta, hogy a Sapientia U23-as csapatának edzője az 54 esztendős fehérorosz–lett állampolgárságú Aleksandrs Belavskis lesz. Belavskis többek közt svéd, fehérorosz klubcsapatokat vagy épp a lett válogatottat irányította.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek