Ajándék a szentatyának

3 992

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzata képzőművészeti alkotással ajándékozza meg a szentatyát a szombati pápai szentmise végén. Az ajándéknak szánt műalkotás Xantus Géza festőművész műtermében készült, Ahol az ég találkozik a földdel (Dove cielo e terra si incontrano) címet viseli. A művésszel beszélgettünk a vászonra festett olajképet nézegetve, s mint mondta, alkotása „azt a hangulatot sugallja, amely évszázadokon át tömegeket késztetett zarándoklatra”.
A kompozíción hívők csoportja látható, akik a két Somlyó-hegy között található Hármashalom-oltár felé tartanak, hogy a természeti környezetben bemutatott szentmisén részt vegyenek.

Xantus Géza, Dove cielo e terra si incontrano, olaj, vászon, 70 x 60 cm, 2019

A képen dominál a sárgás-fehéres fény, amely az oltár irányából fókuszál. Erőteljes hatása az égen, a felhők közt felsejteti a csíksomlyói Szűzanya szobrának körvonalát és a földön az oltárhoz közeledő zarándokokat beolvasztja a természetbe, mintegy eltörölve az ég és a föld közötti határt.
A kékes-zöldes színekkel megfestett alakok közül előtérbe kerül egy ferences szerzetes, aki a kegyhely őrzőit és egyben a Szentatya lelkületét jelképezi.
Az ábrázolás újszerű képi megformálásban a háromdimenziósnak tapasztalt világon túlmutatóan egy további „transzcendens dimenziót” is feltár, ahol a figurák, formák egymáson átjárhatók. Mindez különös sajátosságot ad az alkotásnak.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek