2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

A népmese napját ünnepelték

Bábjátékkal egybekötött játékos-mesés vetélkedővel ünnepelték a magyar népmese napját a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A népmeseismerettel kapcsolatos ügyességi versenyen hét iskola kisdiákjai mérték össze tudásukat.
A Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai által megszervezett, bábelőadással összekötött vetélkedőre hét Hargita megyei iskola nevezett be: a csíktaplocai Xantus János Általános Iskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont, a tatrosforrási Domokos Pál Péter Általános Iskola, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola, a szintén csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola, illetve a Nagy István Művészeti Középiskola.
Miután a negyedik osztályos diákok megtekintették a könyvtár Fakalinka bábcsoportja által előadott Farkaskoma című bábjátékot, háromtagú csoportokat delegáltak a vetélkedőre iskolájuk képviseletében. A versenyző csapatoknak összesen hét, a bábelőadással kapcsolatos, de általános meseismeretüket is tesztelő kérdést kellett megválaszolniuk. Legügyesebbnek a Nagy Imre Általános Iskola tanulói bizonyultak, Fantasztikus Hármas nevű csapatuk kapta meg az első díjat, a Székelyföldi Legendárium egy-egy példányát. A második díjas a kászonaltízi iskola Napocska nevű csapata lett, ők a legendárium térképének egy-egy példányát vihették haza. A harmadik díjat a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Középiskola csapata, a Hetedhét Hármas vitte el, ők szintén a Székelyföldi Legendárium kártyajátékának egy-egy csomagját kapták ajándékba. Senki nem távozott üres kézzel, a szervezők ugyanis mindegyik részt vevő csapatnak átnyújtottak egy, könyveket, színes ceruzákat, vízfestéket és filctollakat tartalmazó ajándékcsomagot.
A népmese napja alkalmából a város más helyszínein is zajlottak, zajlanak rendezvények. Tegnap 16 órától a Pörgettyű Egyesület tartott játszóházat a Taploca utcai Gyermekek Házában, a csíkszeredai Gutenberg könyvesbolt viszont holnap szervez programot a gyerekeknek. A Márdirosz Ágnes színésznő által vezetett foglalkozáson lesz majd meseolvasás, diafilmvetítés és népdaléneklés.

Részeg Imola

Vetélkedő a könyvtárban. Mesés tudás Fotó: Balázs Árpád
Vetélkedő a könyvtárban. Mesés tudás Fotó: Balázs Árpád

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb