vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A könyvtáraknak haladniuk kell a korral

Ferencz-Mátéfi Kriszta tavaly augusztustól tölti be a gyer­gyó­szentmiklósi Városi Könyvtár igazgatói pozícióját – a csík­sze­re­dai születésű, azonban már egy ideje Gyergyó­szent­mik­ló­son élő intézményvezető korábban a helyi Tarisznyás Márton Múzeum munkatársa volt. Mint lapunknak kifejtette, a váltással együtt a felelősség is megnőtt, amivel eleinte bizony nem volt egyszerű megbirkózni. A beszélgetés során többek között a könyvtár fejlesztésének további terveiről is szó esett.

Fotó: Kertész László

– Korábban a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársaként tevékenykedett, mennyire tér el ettől az új szerepkör?

– Jelenleg nagyobb a felelősség, hisz egy teljes intézmény irányítását vállaltam, azonban a múzeumban is főként a programszervezés volt a feladatom, és ez a könyvtár esetében sincs másképp. A különbség annyi, hogy míg ott volt egy elképzelés, amit követnem kellett, itt ezt most nekem kellett kidolgoznom, ami teljesen új volt számomra. Mindkét intézmény célja, hogy fellendítse a kulturális életet, a könyvtárban pedig természetesen nem a művészet, hanem az irodalom kapja a fő hangsúlyt. Ennek ellenére terveim között szerepel, hogy a könyvbemutatókat olykor kiállításokkal vonjuk össze.

– Melyek a további tervei?

– Szeretném, ha a könyvtár a kulturális intézmények és az iskolák kisegítője lenne, mintegy kiegészítve a tevékenységüket. Igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek segítik az említett intézmények munkáját, nem megfeledkezve a fő célunkról, amely természetesen az olvasás népszerűsítése.

– Tudna példát mondani hasonló tevékenységre?

– Nagy tervünk egy úgynevezett irodalomterápiás foglalkozássorozat elindítása, amely más intézmények körében is igencsak népszerű, és amellett, hogy önismereti leckét ad a résztvevőnek, a kommunikációs készséget is fejleszti. A művészetterápia egyik személyiségfejlesztő ágazata, amelyet nálunk is csoportvezetők koor­dinálnának. Ezt már lehetőségeink szerint idén igyekszünk megvalósítani.

– Infrastrukturális fejlesztésekre is lehet számítani?

– A tervek között szerepel a könyvtár átszervezése, ezt azonban komolyan át kell gondolni, hisz ennyi könyvet nem lehet csak úgy tenni-venni. Ez egy hosszabb távú terv, nem hiszem, hogy idén sikerül megvalósítani. Jelen pillanatban főként raktárhelyiségekre lenne szükségünk, emellett fontos, hogy az üres termeket kihasználjuk. Az udvar nyújtotta lehetőségekkel is jobban kellene élnünk – az elképzelés az, hogy nyáron napi rendszerességgel legyen valamilyen szabadtéri tevékenység.

– A könyvkölcsönzés és a különböző rendezvények mellett számos egyéb tevékenység is zajlik a könyvtárban…

– Igen, ezek a programok továbbra is folytatódnak. Az angol mellett egy német klub is működik, sőt a könyvtár gyermekrészlegén román kommunikációs foglalkozások is zajlanak. Mindezek mellett ott vannak a különböző gyermekprogramok, kézműves-foglalkozások, ugyanakkor a helyi irodalomkedvelőknek, különböző irodalmi körök foglalkozásainak is igyekszünk teret biztosítani.

– A korábbi igazgató többször is beszélt arról, hogy csökkenő tendenciát mutat a könyvtár iránti érdeklődés. Ez jelenleg is így van?

– Sajnos igen, ennek ellenére úgy gondolom, ha olyan környezetet teremtünk, amely minőséget biztosít, akkor javítható ez a folyamat. Az intézmény stratégiáján kell változtatnunk, fontos, hogy mindig próbáljuk meg beszerezni az új könyveket, és amint már említettem, célszerűen használjuk ki a környezetünket.

– Milyen időközönként tudják frissíteni a könyvállományt?

– Teljes mértékben a költségvetéstől függ. Ilyenkor két szempontot veszünk figyelembe: az egyik, hogy mi iránt van érdeklődés, a másik pedig, hogy melyek a hiányosságaink, amelyeket pótolni kell.

– Intézményvezetőként hogyan látja, mit kell tenni annak érdekében, hogy ismét népszerű legyen a könyvtár a gyermekek, diákok körében?

– Haladni kell a korral, folyamatosan összpontosítani az új technikai eszközök beszerzésére, mert ezek iránt nagy érdeklődést mutatnak a gyermekek. Számos szempontra figyelni kell, hisz véleményem szerint egy könyvtár szerepéhez a közösség összetartásának erősítése is nagyban hozzátartozik.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb