A jövő könyvtára

Magyar szakmabeliek találkoznak Székelyudvarhelyen

134

A Kárpát-medence számos településéről érkeztek könyvtárosok Székelyudvarhelyre. Rendhagyó, tematikus konferencia kezdődik ma délután, ahol aktuális szakmai témákat járnak körbe, de azt is megvitatják, hogy milyen kihívások elé néz a ma könyvtára.

A könyvtár vajon mi? Bármi is lehet… Fotó: Asztalos Ágnes

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban első alkalommal szervezik meg A jövő könyvtára – magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése elnevezésű szakmai konferenciát. A találkozó célja a a kapcsolatépítés és -tartás, a helyi intézmény bemutatása és tevékenységeinek ismertetése, továbbá különféle szakmai témák megbeszélése.
– A konferencia két napjába nem zsúfoltunk be sok előadást, hanem négy témakör körbejárására lesz lehetőségük a könyvtárosoknak. Ezek a következők: Az én könyvtáram, Biblioterápia és E-biblioterápia, Gyerekek és a könyvtár, illetve Bármi is lehet a könyvtár? – tájékoztatott Szőcs Endre, a téka igazgatója.
A résztvevők első nap előadásokat hallgatnak, majd másnap a számukra legérdekesebb, hozzájuk legközelebb álló témában nyílik lehetőségük elmélyülni, átbeszélni a tapasztalatokat a hasonló területen, hasonló szakmai érdeklődéssel rendelkező résztvevőkkel, a téma szakértőjének jelenlétében.

Van, aki a nyitott éjszakára is itt marad
Összesen 85 személy vesz részt a konferencián.
– Sajnos, a kárpátaljaiak nem tudnak eljönni, későn érte őket a meghívás, de érkeznek könyvtáro­sok Horvátországból, Szlovéniából, Szerbiából, Magyarországról. Mellettük nemcsak székelyföldiek vesznek részt a programokon, hanem Kolozsvárról, Brassóból, Nagyváradról is várunk kollégákat – sorolta az igazgató.
Az előadások, beszélgetések minden érdeklődő számára nyitottak. Az esemény érdekessége, hogy holnap este kezdődik a Nyitott könyvek éjszakája elnevezésű program. A vendégeknek külön térítés ellenében lehetőségük nyílik itt maradniuk a „fehér éjszakára”, sőt számukra kirándulást is szerveznek Szent László nyomában témával. Szőcs Endre közölte, hogy 40 személy biztosan itt marad a pluszprogramokra, nekik lehetőségük nyílik még intenzívebben belelátni a székelyudvarhelyi könyvtár életébe, az általa kínált tevékenységekbe.
A konferencia ma 14 órakor kezdődik, a könyvkölcsönzés pedig ma és holnap szünetel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.