csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A Himnuszról és Kölcseyről tartottak előadást

A vizsgaidőszak miatt egy hónappal az ünnep után, tegnap tartották meg a csíkszeredai Sapientián a magyar kultúra napját. Ez alkalomból Tapodi Zsuzsa egyetemi docens Kölcsey himnusza címmel tartott előadást az egyetem nagyaulájában.
Az előadás kezdete előtt Csige Sándor magyarországi konzul emlékeztetett arra, hogy az anyaország alkotmánya Kölcsey Himnuszának első sorával kezdődik, majd azzal zárta mondandóját, hogy a kultúra önszervezővé teszi a nemzetet, amelynek az erdélyi magyarság is szerves része. Hozzátette: „Legyen a Himnusz mindörökké szívből jövő nemzeti imádságunk”.

A vizsgaidőszak miatt halasztották az ünnepséget Fotó: László F. Csaba

Tapodi Zsuzsa előadásának első felében ismertette Kölcsey életét, illetve azokat a válságos társadalmi és politikai viszonyokat, amelyek Kölcsey klasszicizáló, romantikus és szentimentalista elemeket is magában hordozó költészetét meghatározták. A Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból költemény kapcsán ismertette a keretes vers ellentétpárokon alapuló szervezőelvét. Kitért a vers témájára is: a magyarság Istenhez fűződő viszonyára, a dicső korról, illetve a romlásról szóló szakaszpárokra. Az előadás hangulatát Veress Csaba Levente hegedű- és Polgár Szabolcs zongorajátéka tette színesebbé. Kölcsey verseit Márdirosz Ágnes színművész adta elő.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb