56 személyt díjaztak 1956 emlékezetére

90

Két Hargita megyei szakember is miniszteri elisme­rő oklevelet vehetett át a vidékfejlesztés és a székelyföldi ag­rároktatás, fel­nőttképzés terén elért ered­ményeikért hétfőn Budapesten Fazekas Sándor minisztertől, a Földművelésügyi Minisztérium 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényén. A megemlékezésen a tárcavezető 56, hivatásukat példásan ellátó személyt részesített kitüntetésben, köztük dr. János Zsuzsannát, a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány (PAHRU) elnökét és dr. Biró A. Zoltánt, a csíkszeredai Sapientia – EMTE oktatóját, a KAM- Regionális és Antropológiai Kutatások Központjának vezetőjét.
„Dr. János Zsuzsanna a PAHRU alapító tagjaként, majd 2006-tól annak elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban a tevékenységben, amelynek eredményeként több száz székelyföldi fiatal jutott szülőföldjén diplomához és korszerű mezőgazdasági tudáshoz… Egyike azon székelyföldi szakembereknek, akik megfogalmazták a tényt, hogy a székelyföldi térség szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró agrárinnovációnak 2012-ig Székelyföldön nem volt integráló és szolgáltató funkciót is ellátó intézményes szakmai szereplője. Dr. János Zsuzsanna nem keresi a nyilvánosságot és a személyes sikereket. Negyed évszázados tevékenységét őszinte elkötelezettséggel, hittel, a közösség és szülőföldjének érdekeit szem előtt tartva végzi. Tanárként, szervezőként, elnökként, térségi szakemberként munkáját eddig sem állami vagy egyéb kitüntetések megszerzése motiválta, munkájának értékét az az immár több ezer székelyföldi honfitársunk elismerése adja, akik dr. János Zsuzsanna segítségével és közreműködésével korszerű tudáshoz jutottak, legyen szó egyetemi vagy tanfolyami tanulmányokról, tapasztalatcsere- vagy egyéb programokról” – hangzott el a laudációban.
Dr. Biró A. Zoltán a miniszteri oklevéllel három évtizedes, sokrétű vidékkutatói munkáját ismerték el. A laudációban méltatták a székelyföldi térségi – hangsúlyosan az agráriumot érintő – problémák helyi feltárására, s megoldásukra hivatott térségi stratégiák kialakítását szolgáló erőfeszítéseit. Érdeklődésének központi eleme a fiatal szakemberek tehetséggondozása, a fiatal gazdák helyzetének, valamint abból következő lehetőségeinek feltérképezése. Kutatási területei: vidékfejlesztés, vidéki térségek fejlesztéspolitikai kérdései, kulturális antropológia, kommunikációelmélet.
„Dr. Biró Zoltán a székelyföldi fejlesztéspolitika elkötelezett híve, s lelkiismeretes munkássága nagyban hozzájárul a térség lakosságának boldogulásához” – fogalmaztak a díj odaítélői.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek