Új időszámítás Atyhában

90

A múlt hét folyamán jártam a sóvidéki településen, ahol ismét szétnéztem a papi telken és a tavaly leégett templom környékén. Szép őszutói nap volt, ideális körülmények között folytatódtak a felújítási munkálatok. Amikor közeledvén, a Kalondáról átnéztem a Kupásné-oldal alatt elhelyezkedő falura, jól láthattam, hogy a torony és a templom falai markánsan kiemelkednek a település házai közül, olyan volt a látvány, mintha Atyhának állna az új köntösbe öltöztetett temploma, készen arra, hogy várja a híveket.
Közeledünk ehhez a pillanathoz! Az előrelépés valóban látványos – immár közelről is –, hiszen pár napos szünet után a különleges munkálatokkal megbízott vállalkozás ipari alpinistái, a magaslati bádogozásban jártas marosszentannai Alroti Presscom Kft. dolgozói a torony bádogszerkezetének elemeit helyezték el a magasban. A másik újdonság az volt, hogy éppen a befejezéshez közeledett a 136/A jelzésű megyei út 4,5 kilométeres szakaszának korszerűsítése és aszfaltozása, festették az útburkolat jelzéseit és szerelték a szalagkorlátokat. Úgyhogy mindenképp mérföldkőnek számít a jelen idő az alig 200 lelkes településen. Valóban új időszámítás kezdődhet, ami sokkal jobb életminőséggel is jár.
Adorján Imre plébános elmondta, most már napok kérdése, hogy a külön szerződéssel dolgozó cég alkalmazottai befejezzék a tornyot. Néhány gerendát kell ezt követően behelyezni, amelyet majd a Korondi Árcsó Kft. folytat, kiegészül a templomhajó közelében a tetőszerkezet, és befejezhetik a födémet is. A toronyra nagykapacitású villámhárítót szereltek, amely a műszaki leírások szerint 100 méteres körzetben védettséget biztosít. Párhuzamosan zajlik a fűtés- és az elektromos hálózat kialakítása. Nem készültek még el a belső bútorzat tervei, hiszen azok külön kiírás kereteihez tartoznak, az orgona, a harangok is később kerülnek a helyükre – talán a jövő évi búcsúra –, de annak nem lesz akadálya, hogy az új templomot egy-két hónapon belül átmenetileg birtokba vehessék a hívek. „Talán a Kis Jézus már az új templomunkba fog megérkezni – mondotta plébános –, ami nagy eredmény, hiszen kényszerűségből több mint egy éve a ravatalozóban misézünk.”
A templom tornyára kettős kereszt került. Tudvalevő, hogy ez a kereszttípus a magyar címer egyik eleme, amelynek használatával az egyházközség az összmagyarsághoz, Szent István királyunk keresztény magyar államához való lelki kötődését kívánja jelezni. Van folytonosság, van megújulási lendület ebben a kis közösségben. Nem végleges még a felújítás összköltségének mértéke, az egyházközség továbbra is várja a jó szándékú hívek és – felekezetre való tekintet nélkül – a magyar közösségek segítségét. A plébánossal és az egyházközség adminisztrációjával a www.atyha.ro honlapon közzétett elérhetőségeken lehet tartani a kapcsolatot. Bármilyen segítő szándék bejelentésével keressék Adorján plébános urat.
A 136/A megyei út Atyháig vezető szakaszának ünnepélyes átadására és megáldására ma 14.30-kor fog sor kerülni Hargita Megye Tanácsa és Korond Község Polgármesteri Hivatala szervezésében. Számottevő esemény lesz még közelebbről a helyi elemi iskolások által szervezendő hagyományos Pityókabál is, amelyet október 27-én, pénteken 11.00 órától kezdődően tartanak a helyi művelődési házban.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] Olvassa el kapcsolódó írásunkat ITT, illetve Hargita Népe napilapban! […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.