Közösen az egyház jövőjéről

126

A jövő egyháza a központi témája az idei Kárpát-medencei Háló tábor előadásainak. Sebestyén Ottó lelki vezető szerint fontos, hogy az Erdélyi Háló Egyesület segítséget nyújtson az intézményes keretek között működő egyházaknak az éppen aktuális, keresztény közösségeinket érintő kérdések kibeszélésében, feldolgozásában. A tábort július 30.–augusztus 6. között Csíksomlyón szervezi meg az egyesület.

Több mint 300 táborlakó érkezik Csíksomlyóra. Egyházról, hitről, irányokról Fotó: László F. Csaba

A Kárpát-medencei Háló tá­bor történetében idén először Csík­somlyón fo­­gadják a szervezők a magyar nyelv­területekről, illetve Angli­á­ból, Ausztriából és Franciaor­szág­ból érkező hálósokat, a keresztény lelkületű és közösségbe vágyó családokat. A tábor szerkezete a családok minden tagjának, valamennyi korcsoportnak megfelelő tevékenységet biztosít: a három évnél fiatalabb gyermekkel érkezőknek a baba–mama–papa kiscsoportot, az önismeret iránt érdeklődőknek a bibliodrámás és meseterápiás csoportot, míg a hatvan év felettieknek a senior kiscsoportot kínálják a szervezők.
Ezenkívül a táborba meghívott előadók is két csoportra osztva tartják meg előadásaikat, külön a felnőtteknek és a kamaszkorba lépő fiataloknak.
– Előadóinkkal olyan fontos kérdéseket fogunk körbejárni, mint: hol van reményvesztettség az egyházunkban; miben kellene az egyháznak erősödnie, változnia, hitelesebb válaszokat adnia; milyen erőforrásaink vannak – mondta a tábor programját ismertető tegnapi sajtótájékoztatón Sebestyén Ottó, az Erdélyi Háló Egyesület elnöke, lelki vezető. – A beszélgetéseket két fontos, magyarságunkat is érintő hagyományra – a Szent László apostoli királyunk hagyatékának megismerésére, valamint az Újtestamentumban olvasható Emmauszi tanítványok történetére – építjük.
A többnapos rendezvény meghívottjai között Beer Miklós váci püspök, Pálfi József református lelkész, Bereczki Silvia, a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációjának tagja, Sisak Imola pszichológus és László Rezső pálos novícius szerzetes szólítja meg a táborlakókat.
– Eddig 314 jelentkezőt számolunk az idei táborba. Az első erdélyi Háló tábort egyébként 1999-ben Homoródfürdőn szervezték meg, ezt követően pedig kétszer voltunk Marosfőn, 2009-ben és 2011-ben. Az idei rendezvény megszervezése nagy­jából 12 millió forintba ke­rül, ennek egy kis részét a résztvevők hozzájárulásából fedezzük, a többit támogatásokból finanszíroztuk – tudtuk meg Csobot Györgydeák Szabolcstól, az egyesület irodavezetőjétől.
A Háló Egyesület katolikus indíttatású keresztény mozgalom, amely nyitott minden jóakaratú, közösségre vágyó ember felé. A tábor és hálósok közössége hisz az egymás iránti felelősségteljes személyes kapcsolatok és barátságok erejében, illetve a magyarságtudat megőrzésében. A csíksomlyói tábor vezetője Szabó Lóránt, aki családjával közösen lesz jelen a találkozón.
– Ünnepi istentisztelettel megemlékezünk a reformáció 500 éves évfordulójára is, illetve a táborba várjuk Sógor Csaba európai parlamenti képviselőt és testvérét, Sógor Géza református lekészt – tette hozzá Szabó.
A tábort több kulturális program is kiegészíti, ezek közül is kedvükre válogathatnak az érdeklődők.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek