Kis pincérek, kis szakácsok szakmai gyakorlaton

65

Vadonatúj munkaruhában, ünnepélyes elindítás után vágtak bele az első gyakorlati napba a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola vendéglátóipari osztályának tanulói. A vállalkozók, iskolaigazgatók, helyi és megyei elöljárók sokat várnak a duális formában elindított szakképzéstől. A fiatalok piacképes szakmai tudást kapnak, amit akár itthon is hasznosíthatnak, és akkor a cégek képzett munkaerőhöz jutnak. Legalábbis mindenki ebben reménykedik.

Az első csapat. Reménykednek, hogy a hazai munkaerőpiacon maradnak Fotó: Asztalos Ágnes

Felvételit is kellett tartani, mert másfélszeres túljelentkezés volt a Kós Károly Szakközépiskola duális formában indított vendéglátóipari szakiskolai osztályában. A mintegy 30 diák fele pincérnek, fele szakácsnak tanul, és ők az első haszonélvezői a vállalkozói szféra, iskola, tanfelügyelőség, helyi és megyei önkormányzat összefogásából korszerű formában beindult szakképzésnek. Hat udvarhelyi cég vállalja a gyakorlati oktatást, ugyanakkor a tanév idejére még havi 200 lejt is ad a fiataloknak. Sőt a Gondűző Étterem, a Jungle Étterem, a Küküllő Szálloda, a Petőfi Panzió és Vendéglő, valamint a Septimia Hotel összefogott, és egységes munkaruhát készíttettek a tanulóknak.

Mindent megtanítanak nekik
Tetőtől talpig szakácsszerelésbe, illetve elegáns pincérruhába bújtatott fiatalok ültek pénteken reggel a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében, várva, hogy kezdődjön el az első gyakorlati nap. A pincérek sötét mellényén a Piccolo felirat mellett az iskola, illetve a gyakorlati képzést vállaló vendéglátóipari egység neve szerepel. Tulajdonképpen ők voltak a sajtótájékoztató főszereplői, bár a színpadon elhelyezett „díszasztalnál” 15-en ültek: vállalkozók, a tanfelügyelőség, a fejlesztési ügynökség, a megyei tanács vezetői, képviselői, a város alpolgármestere és más meghívottak. A nagy szám is mutatja, hogy a duális oktatás elindítása és sikerre vitele közös projekt, amelyhez sokak hozzájárulására, támogatására szükség van.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke például örömét fejezte ki, hogy ezek a fiatalok a „papír” mellé piacképes szakmai tudást is kapnak, és akár rögtön az iskola után jól megfizetett munkahelyhez is jutnak, így itthon is boldogulhatnak majd. Orbán Árpád alpolgármester is azt hangsúlyozta, hogy mennyire szükség van a fiatalokra itthon. Ezt nagyon jól tudják a vállalkozók is, akik több éve dolgoznak már azon, hogy létrejöjjön a minőségi szakképzés, vagyis az utánpótlás kinevelése. Az Udvarhelyi Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetsége (UKKSZ) oroszlánrészt vállalt ebben a munkában, de – mint Nagy György elnök elmondta – itt nem állnak le, mert a szakképzést a lehető legmodernebb, leghasznosabb tartalommal akarják megtölteni. Az eseményen ott volt például Péntek István, a Román Sommelier Szövetség titkára, illetve Vass Róbert szakács-tanácsadó, velük is együttműködve sztárséfeket, cukrászokat, italszakértőket vonnak majd be az oktatásba. Workshopok szervezésében Barabás Csaba, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének vezetője is támogatást ígért.

Remélik, hogy itthon hasznosítják a tudást
Gyakran mondják, hogy a szakmának itthon nincs becsülete, Nyugaton könnyebb boldogulni. Nehéz szembemenni ezekkel a trendekkel, de ez az udvarhelyi példa reményt ad – fogalmazott Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke. Egyfajta pilóta-programnak nevezte a duális vendéglátós képzést, és úgy véli, meg kell tenni mindent azért, hogy a megyében minél többen kövessék ezt a példát.
A vállalkozók optimisták, szerintük sikerre van ítélve ez a program. Úgy gondolják, hogy ők megelőlegezték a bizalmat, mindent megadnak azért, hogy a diákok elsajátítsák a lehető legmodernebb technológiákat, folyamatokat. Hisznek abban, hogy minél képzettebb a munkaerő, annál jobbak lesznek a szolgáltatások és annál magasabbak lesznek a fizetések, és bíznak abban, hogy a diákok nem külföldön váltják majd pénzre az itthon megszerzett szaktudást.
Végül hatoldalú megállapodást írtak alá az iskola, a város, a megye, a fejlesztési ügynökség, a tanfelügyelőség és az UKKSZ képviselői, amelyben a vendéglátóipari–turisztikai képzés közös továbbfejlesztésében egyeztek meg a felek.
Közös fotó, kávézás, üdítőzés után elindultak „cégeikhez” a diákok, akik nagy várakozással és kíváncsisággal tekintenek a képzésre. Első évben kéthetente egy napot gyakorlatoznak, majd a tanév végén lesz egy hosszabb időszak, másodéven még több, míg végül a szakiskola utolsó évét, a harmadikat , már jelentős mértékben a gyakorlatorientált oktatás uralja.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.