Indulj el egy úton…

A Haáz Rezső Múzeum pincegalériájában Kallós Zoltán munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg: a több rangos díjjal is elismert néprajzkutató és -gyűjtő szellemi és tárgyi hagyatékát, gyűjteményéből származó tárgyakat mutatja be, egyfajta lenyomataként a hosszú és értékes életpályának. A kiállítás megnyitójáról Asztalos Ágnes tudósít.

Kallós Zoltán előtt tisztelgett Székelyudvarhely a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat utolsó napján, vasárnap délután. A Kaszaj Együttes rövid koncertjével kezdődött az Indulj el egy úton… című, Kallós Zoltán mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő életútját bemutató tárlat a Haáz Rezső Múzeumban, majd többen is megfogalmazták a Válaszúton élő, 91 éves Mester munkásságának felmérhetetlen jelentőségét az erdélyi és egyetemes magyar kultúra szempontjából. Beszélt Gálfi Árpád polgármester, Pozsony Ferenc néprajzkutató, a kiállítás létrejöttét támogató Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő, Soltész Miklós, Magyarország kormányának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Kallós Zoltán idős kora miatt nem vállalhatta az utazást, hogy jelen legyen a kiállításmegnyitón, de videoüzenetben köszöntötte az érdeklődőket.
A tárlatot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hozta létre. Főigazgató-helyettese, dr. Berecki Ibolya elmondta, sok hangzóanyagot, filmeket készítettek az évek során a válaszúti táborokban, a kiállításon ezek is hallhatók, láthatók. Bemutatja az épp felújítás alatt álló válaszúti múzeumot, no meg a kollégiumot is.
– Múlt, jelen, jövő együtt szól Kallós Zoltánról, az emberről, a kutatóról, a gyűjtőről, a tanítóról – fogalmazott a főigazgató.
Dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója azt emelte ki, hogy Kallós szellemi és tárgyi hagyatéka meghatározó az erdélyi magyarság szempontjából, mára már közkincs. Viszont a székelyföldieknek Válaszútra kellene utazniuk, ha ismerkedni szeretnének az anyaggal, ezért tartja fontosnak, hogy két és fél hónapig Székelyudvarhely adhat otthont a vándorkiállításnak.
A kiállításmegnyitón az is elhangzott, hogy az erdélyi magyar értelmiség idén Kallós Zoltánt javasolja Európa Nostra díjra. Az Indulj el egy úton… című tárlat március végéig látogatható a Haáz Rezső Múzeumban.