Életet visz a faluba a Hagyományos Székely Jövő program

306

Újjáépített csűrben kezdett el működni a szociális konyha, meleg ebédet szállítanak a rászorulóknak a szomszéd falvakba is. Újjászületett három székely porta is, ahol majd ifjúsági táborokat szervezhetnek, de az unitárius egyházközség kezdeményezésének hozadéka, értéke ennél jóval tovább mutat: falumentés, közösségi élet, gondoskodás, munkahelyteremtés és friss szél a megfogyatkozott lakosságú Csehétfalván. Példaértékű fejlesztésnek lehetünk tanúi.

Régi házakat újítanak fel. Példaértékű fejlesztés Fotó: Lőrinczi Lajos

Csehétfalva a Nyikó­men­tén, Székely­udvar­hely­től 25 kilométerre, Székely­ke­resztúrtól 18 kilométerre fekszik. Soha nem volt nagy kiterjedésű, népesnek mondható falu, legtöbb lakója 1910-ben volt, akkor 450 lelket számlált, manapság mintegy 150-en lakják. Hétvégén kicsit megszaporodik a lakosság a hazajáró elszármazottakkal. Idősödő települést képzeljünk el, ahol néha fáj a fiatalság hiánya. A helyi unitárius egyházközség és Lőrinczi Lajos esperes hosszú évek óta tartó munkájának köszönhetően ez most változni látszik, sőt, az már biztos, hogy egész nyáron gyerekzsivajtól lesz hangos a kis falu.

Falumentő program
Három, nagyon rossz állapotban lévő régi székely házat és gazdasági épületet sikerült felújítania Csehétfalván az unitárius egyháznak, ezeket vendégfogadásra, táborok szervezésére szeretnék használni a szükséges engedélyek beszerzése után. Kényelmes módon egyszerre 50 személyt tudnak majd vendégül látni, de „matracos módszerrel” akár 100 gyereket, fiatalt is fogadhatnak. Újjáépítették az egyik csűrt, a régi épület méreteihez igazodva, és ebben egy minden szabálynak, elvárásnak megfelelő konyhát alakítottak ki ebédlővel, fent az „udorban” vendégszobákat létesítettek. Ez a konyha látja majd el az ifjúsági központot, február elsejétől pedig szociális konyhaként működik – számolt be Lőrinczi Lajos esperes. Megtudtuk, hogy egyelőre Csehétfalván és a szomszédos falvakban hordják szét a meleg ebédet, de a szolgáltatást – amennyiben igény lesz rá – kiterjesztenék egész Nyikómentére. Első körben az anyaközség, Si­ménfalva 14 települését látnák el, de amennyiben elkészülnek a megyei utak javításával, a Gagy mentére is vinnének ebédet. Jelenleg 22–25 személynek szállítják ki a meleg ételt.
– Új munkahelyeket is teremtettünk ezzel, ami nagyon fontos, kis faluról lévén szó, ahol elég kevesen maradtak. Már most van két helyi alkalmazottunk, de további két személyt szeretnénk majd fölvenni – mondta az unitárius lelkész.
A projektet főleg pályázati pénzekből valósították meg, legnagyobb támogatója Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága volt, de a megyei önkormányzat is részt vállalt a költségekből, sőt, további támogatásáról biztosította a helyieket. A megvalósításokhoz hozzájárult a helyi önkormányzat, a közbirtokosság, az egyházközség, és Lőrinczi Lajos az emberek önzetlen segítségét, a kalákák szerepét is kiemelte.
– Ahogy az idő engedi, befejezzük a még hátralévő munkálatokat, és akkor be is indulnak a programjaink. A székelykeresztúri unitárius egyházkör espereseként, Csehétfalva és Tordátfalva lelkészeként már eddig is szerveztem gyerektáborokat, csak gondot jelentett az engedélyezett konyha hiánya. Ez már nem okoz problémát, így le is szögezhettük a táborok időpontjait. Más egyházközségek is jelentkeztek, hogy itt szerveznének találkozókat, tanintézmények jelezték, hogy erdei iskolát tartanának itt, Magyarországról is vannak érdeklődők, nagyjából már betábláztuk az évet. Hagyományos Székely Jövő – ez a neve a programnak, ezért szeretnénk olyan tematikus rendezvényeket, konferenciákat, táborokat is szervezni, ahol az örökségünkön, kézművességünkön, hagyományainkon van a hangsúly – ismertette a terveket az esperes. Ebbe a tevékenységbe bevonják a falu és a környék asszonyait, mesterembereit is.

Falusi turizmusban a jövő?
Csehétfalván az elmúlt években felgyorsult a fejlődés. Ma már aszfaltút vezet a faluba, van vezetékes ivóvíz, megjavították a templomot, a kultúrházat és az iskolát. Új ravatalozót, kalákában új tűzoltószínt építettek. Az unitárius egyház már korábban rendelkezett két házzal, a régi iskolából pedig közösségi házat alakítottak ki, ez volt a magja a megálmodott ifjúsági és szociális központnak. A táborok életet hoznak a faluba, és talán még több vendéget, hiszen a falusi turizmus kitörési pont lehet a helyi lakosságnak a megélhetésre. Lőrinczi Lajosnak a turistacsalogató programok szervezésében már nagy tapasztalata van, hiszen tavaly volt tízéves az Orbán Balázs Emlék-Szekértúra, amelynek során régi szekérutakon majdnem az egész Székelyföldet bejárták.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek