Általános és középiskolás diákok a Sapientia laboratóriumában – Laborkukac hetedszer

105

Háromfős csapatokban VII–VIII., valamint IX–XII. osztályos diákok vették át a terepet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának laboratóriumában pénteken, hogy összemérjék ismereteiket a biológia és kémia tudományterületeken.

Kísérleteztek, gyakorlatokat végeztek a diákok. Bizonyítottak

A Csíkszeredai Kar keretein belül működő Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszék idén hetedik alkalommal szervezte meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános és középiskolások számára. A vetélkedőre VII–VIII., valamint IX–XII. osztályos diákok jelentkezhettek 3 fős csapatokban. Az első fordulóban, két kategóriában (kémia és biológia) kaptak feladatlapokat a csapatok, az eredményhirdetésre március 17-én került sor. A versenyre 27 csapat, összesen 81 diák jelentkezett az ország különböző iskoláiból, megyéiből (Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs).
A második fordulóba, ami egyben a döntő volt, 19 csapat jutott tovább. Ők pénteken mérték össze tudásukat, amikor a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban átvették a terepet, és különböző kísérletek, laborgyakorlatok elvégzésével igyekeztek bizonyítani szaktudásukat és rátermettségüket. A nyertesek mindkét korosztályban, illetve kategóriában laboratóriumi eszközökkel és ajándéktárgyakkal gazdagodtak.
Végül az általános iskolások sorában kémia és élelmiszertudomány szakterületen a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola győzött. A csapat tagjai: Bogyé Dalma Regina, Kedves Mónika, Szabó Anett. Vezetőtanáruk: Veress Noémi. Ugyanezen szakterületen a középiskolások közül a Kajtár Henrietta, Erdély Hunor, Biró Konrád-János alkotta csapat nyert, akik a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumot képviselték Szén Laura irányításával.
Biológia és természettudomány szakterületen az általános iskolások közül a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum csapata bizonyult a legjobbnak Kiss Annamária vezetésével. A csapat tagjai: Tonk Bence Márton, Bonta Renáta Britta, Adorjáni Tomay. A középiskolások között pedig a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai nyertek, név szerint Lakatos Adél, Varga Katalin-Eszter és Koszti Szilamér-Gyula, Barabás Tibor irányításával.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek