Zsíros kézkrémek a sokat mosott kezeknek

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében eddig talán sosem látott gyakorisággal mosunk kezet, használunk különböző kézfertőtlenítőket. A vírussal szemben ez hatékony, a kezeink bőre számára azonban nincs jó hatással. Dr. Galaczi Zsuzsanna bőrgyó­gyász főorvossal, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetőjével beszélgettünk erről.

– Ha sokat mosunk kezet, az eleve szárítja a bőrt, de hogyan hatnak erre a különböző fertőtlenítőszerek?

– A koronavírus által okozott megbetegedés megelőzése érdekében a legfontosabb dolog a rendszeres, alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappannal és vízzel történő kézmosás és az alkoholos kézfertőtlenítőkkel történő tisztítás. Utóbbit csak akkor alkalmazzuk, ha nincs lehetőség szappannal kezet mosni, otthoni használata nem javasolt. Úgy a gyakori kézmosás, mint az alkoholos kézfertőtlenítők (ezek legalább 60 százalékban alkoholt tartalmaznak) eltávolítják a bőr védő zsírrétegét, a szaruréteg fellazul, egyszóval károsodik a bőr védő (barrier) szerepe, ezáltal bőrünk nem tud védekezni a patogén kórokozókkal szemben. Ennek tünetei: először csak szárazabb lesz a bőrünk, aztán egy kis pír, finom hámlás következhet, majd égető, viszkető érzés, a bőr megvastagodása, berepedések alakulhatnak ki.

– Milyen szappant ajánl kézmosáshoz?

– Bár nagyon sok kézkímélő folyékony szappan van a piacon, amelyek utánazsírozó hatással bírnak, nem szárítanak, a mostani járvány idején ezek használata nem ajánlott. A hagyományos, illetve antibakteriális szappanokat használjuk, betartva a helyes kézmosás szabályait.

– A kiszáradt kezek bőrének a helyrehozásához milyen készítményeket, kézkrémeket válasszunk?

– A legfontosabb dolog a megelőzés, ezért kézmosás után használjunk hidratáló krémeket. Ezt legkevesebb kétszer alkalmazzuk, reggel és este. Válasszunk illatmentes, magas koncentrációjú, lipidpótló hatóanyagokban gazdag (ceramid) zsíros készítményeket. Hogyha ennek ellenére is szárad a kezünk, akkor napközben is többször alkalmazzuk, lehetőleg minden kézmosás után. Ha már az ekcéma tüneteit észleljük, akkor forduljunk bőrgyógyászhoz.

– Melyek az ekcéma tünetei?

– Az ekcéma a bőr felületes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvezést, pörkképződést, hámlást és rendszerint heves viszketést okoz.

– Gyermekeknek is ajánlott, lehet kézkrémeket használni?

– Tudnunk kell, hogy a kisgyermekek bőre rendkívül érzékeny, hamar kiszáradhat, irritációra hajlamos és fokozott a különböző kémiai anyagok bőrön történő felszívódásának lehetősége. Emiatt a gyakori kézmosás náluk is hamar bőrszárazsághoz vezet, ezért mindenképp ajánlott a bőrápoló készítmények használata. Fontos, hogy a krém, kenőcs illat- és színezékmentes legyen, ne allergizáljon, ne irritáljon. Szerencsére, ma már igen nagyszámú csecsemő- és gyermekbőr ápolására szolgáló készítmény áll rendelkezésünkre, amelyekből kedvünkre választhatunk. Ha nem tudunk dönteni, akkor forduljunk szakemberhez tanácsért.

R. Kiss Edit