Zsidó Ferenc blokkregénye

140

Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját, és ennek alkalmából tegnap Zsidó Ferenc Huszonnégy című regényével ismerkedhetett meg a nagyközönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent blokkregényt Cseke Gábor költő, író méltatta.

Zsidó Ferenc és Cseke Gábor. Kötet tömbházi mindennapokról Fotó: László F. Csaba

Tavaly novemberben döntött úgy a Magyar Írószövetség Választmánya, hogy Jókai Mór születésnapjához kötve február 18-án Kárpát-medence-szerte megszervezi a Magyar Széppróza Napját. Idén Magyarországon és a Kárpát-medencében több mint száz program várja február 12–20. között a prózai művek iránt érdeklődőket. Ehhez a programsorozathoz csatlakozott a megyei könyvtár – mondta Kelemen Katalin könyvtáros a tegnapi könyvbemutatón.
Zsidó Ferenc blokkregénye huszonnégy óra eseményeit – egy tömbház, négy emelet, húsz lakás történéseit – meséli el Vajda Gergely újságíró képzelt és valós interjúi alapján. Cseke Gábor szerint a Magyar Széppróza Napján, e fiatal irodalmi ünnepen fiatal íróval, a jelenkori próza kísérletével illik ünnepelni.
A könyv megírását anyaggyűjtés előzte meg, a gyermek Zsidó Ferenc maga is blokklakóként kezdett hozzá a világ felfedezéséhez, nem véletlen tehát a témaválasztás.
– Már kisgyermekként sejtettem, hogy történetet írok a blokkos életről. Felnőttként aztán különösen érdekelt a 60-as években faluról a városba, a blokklakásba beköltözött emberek sorsa, akiknek új élethez kellett berendezkedniük ezekben a gyufásskatulya-szerű lakrészekben – mondta az író.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek