Zömében lányok születtek az év első napjaiban: Fiú az év első Hargita megyei babája

114

Hargita megyében a gyergyó­szent­miklósi kórházban született meg az új esztendő első babája: Ferenczi Levente egy újfalvi család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Rövidesen Csíkszeredában két lány, Székelyudvarhelyen pedig szintén egy kislány született. Valamennyi baba és anyuka jól van.

Imecs Noémi és Mihály Mária, az év két első csíki anyukája                                                   Fotó: László F. Csaba

Két kislány született az év első napján a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Imecs Eszter január elsején 3 óra 55 perckor látta meg a napvilágot, a tusnádfürdői 27 éves Imecs Noémi első gyermekeként. A kislány 3030 grammal és 55 cm-rel, természetes úton született – tájékoztatta a Hargita Népét R. Kiss Edit, a kórház sajtóreferense. Az édesanyát meglátogatva megtudtuk, hogy bár december 31-én lefekvéskor még férje viccelődött, hogy lemaradnak az év első babája címről, a fájások később kezdődtek, és minden olyan gyorsan történt, hogy mégis őket érte az a megtiszteltetés, hogy az év első babájának a szülei lettek.
– Gyönyörű pillanat, amikor az ember mellkasára teszik a kisbabáját, valóban megszűnik az emléke minden rossznak – fogalmazott a tusnádfürdői Imecs Noémi ottjártunkkor.
Csíkszereda első szülöttje Mihály Léda, Eszter után 59 perccel jött a világra, 4 óra 54 perckor. Édesanyja, a 25 éves Mihály Mária természetes úton hozta a világra a 3540 grammos, 56 centiméteres, egészséges babát. Léda a család második gyermeke, akinek az 1 éves 7 hónapos bátyja már nagyon várja otthon az új családtagot.
– Különleges élmény volt az év első napján életet adni, bár érdekesség, hogy a fiam is 1-jén született – nyilatkozta a boldog anyuka, Mihály Mária.
Mindkét szülést dr. Felházi Réka ügyeletes szülész-nőgyó­gyász vezette le.
Székelyudvarhelyen Lőrincz Eszter Kincső január elsején 3.51-kor jött világra, 2150 grammal. A kisbaba koraszülöttnek számít, a terhesség 33-dik hetében indult be a szülés – tudtuk meg a városi kórház újszülöttosztályán. Ugyanakkor arról is tájékoztattak, hogy baba és mama is jól vannak. A kislány jól táplálkozik, és gyarapodik, állapota stabil. Az édesanya, Lőrincz Emese a Korond községhez tartozó Pálpatakáról jött be szülni a székelyudvarhelyi kórházba.
Egy kisfiú született idén elsőként a gyergyószentmiklósi városi kórházban. A szülészeti osztály munkatársaitól megtudtuk, január elsején 2 óra előtt néhány perccel látott napvilágot Ferenczi Levente, egy gyergyóújfalvi család negyedik gyermekeként. A 3,45 kilogrammal született baba és édesanyja is jól vannak. 2020 első napján egy kislány is született a városi kórházban, a baba és az anya is jól vannak.
Lapzártáig a maroshévízi kórházban idén még nem született egy baba sem.
Mint megtudtuk: 2019-ben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 1290 nő szült, továbbá az újszülött gyógyászati osztályon 1291 újszülöttet láttak el, illetve kezeltek. Ezek közül 681 kislány és 616 kisfiú volt, illetve 9 ikerpár. A szülések és születések közötti különbség azzal magyarázható, hogy a kórház koraszülött és intenzív terápiás részlegére Gyergyóból és Maroshévízről is hoznak babákat.
A gyergyószentmiklósi kórházban tavaly 324 gyermek született, öttel kevesebb, mint egy évvel korábban.
Az elmúlt évben összesen 1373 kisbaba látta meg a napvilágot az udvarhelyi szülészeten, közülük mintegy 300-400-ra tehető a koraszülöttek száma. Az utóbbi időben belső fejlesztéseknek és adományoknak köszönhetően jelentősen javult az újszülöttosztály felszereltsége, így az esetek zömét helyben tudják megfelelően kezelni.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek