Zöld utat kapott az együttműködés

Vass Orsolya, Török Tünde, Somogyi Attila (balról jobbra). Együtt terveznek, együtt szerveznek
116

Sikeresen pályázott európai uniós alapokra az Udvarhelyi Fiatal Fórum. A több mint 50 ezer eurós támogatásból újabb három évig működteti égisze alatt a megyében és Székelyföl­dön is egyedülálló Europe Di­rect Információs Irodát, ugyanakkor bekapcsolódnak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) nem­zetközi programjába is. A részleteket sajtótájékoztatón is­mertették.

Vass Orsolya, Török Tünde, Somogyi Attila (balról jobbra). Együtt terveznek, együtt szerveznek

Eredményesen zárta a múlt évet az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF): két nagy léptékű, az ifjúsági szervezet tevékenységének alapjául szolgáló projektje is zöld utat, jelentős összegű uniós támogatást kapott. Harmadik alkalommal is elnyerték a jogot a Europe Direct Információs Iroda működtetésére, így együtt terveznek a már bejáratottak mellett új, tartalmas ifjúsági programokat a 2018–2020-as időszakban is – közölte Vass Orsolya, az UFF elnöke.
– A Hargita megyei Europe Direct Iroda 2007-től működik az UFF irodájában, az egyesület pályázó gazdaszervezetként adhat otthont az uniós információs irodának. 2018–2020 között immár a harmadik projektciklus kezdődik, és fontos kiemelni, hogy az udvarhelyi ifjúsági szervezet az egyetlen Romániában, amely elnyerte a jogot arra, hogy ED-irodát működtethet. Romániában egyébként 25 ilyen van, az UFF égisze alatt működő viszont az egyetlen Hargita megyében és Székelyföldön – részletezte Somogyi Attila, az ED iroda felelőse, hozzátéve, hogy ez volt az első alkalom, amikor nem megyei, hanem országos szinten versenyeztették a pályázatokat.

Külföldi önkéntesekkel erősítik a csapatot
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy másik kiemelt fontosságú projektre, a nemzetközi Erasmus+ program keretében az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programjában való részvételre is sikeresen pályázott, így külföldi önkénteseket fogadhatnak.
– Két országból várunk augusztusban önkénteseket, összesen négy, 18–30 év közötti személyt. Mindannyian jól beszélnek angolul, nyitottság, kreativitás, kezdeményezőkészség jellemzi őket és nem utolsósorban jól tudnak csapatban dolgozni, szeretnek gyerekekkel foglalkozni. Utóbbi kettő fontos, mert tevékenységüket az udvarhelyi óvodákban és kisiskolákban végzik. A konkrét egyeztetések februárban kezdődnek el. Ezek mellett az önkéntesek besegítenek az UFF mindennapi tevékenységébe, a rendezvények szervezésébe is. Úgy gondoljuk, hogy az egy év alatt sok jó tapasztalatot szereznek, és mindenképp nyomot hagynak az udvarhelyiek életében is – ismertette az önkéntes program lényegét Török Tünde programfelelős, az UFF munkatársa.
Vass Orsolya elnök színes, az Europe Direct Információs Irodával társszervezőként megvalósuló programokban bővelkedő UFF-os évet vázolt fel. Februárban lesz a népszerű Jégkarnevál, jelen lesznek a DinaMIT-Teret nyitunk! és a Peron Music tehetségkutatón. Márciusban tartják a Színezd újra! vetélkedő díjátadóját, és saját kulturális műsorral köszöntik március 15-ét. A Székelyudvarhelyi Diáknapok 26. kiadását május 8–13. között, a 16. Amatőr Színjátszó Fesztivált pedig május 25–27. között szervezik.

[box type=”shadow” ]A Europe Directről

A Europe Direct az Európai Bizottság által létrehozott és fenntartott szolgáltatás, amely helyi irodahálózatán keresztül folyamatos és ingyenes szakmai tájékoztatást biztosít az európai polgároknak az alapvető európai uniós kérdésekben. A Hargita megyei is ez alapján végzi tevékenységét, a Kossuth utca 20. szám alatti székhelyén lévő Tájékoztató Központban irodaszolgálatot működtetnek, ahol az érdeklődőknek akár általános, akár személyre szabott információkkal szolgálnak – ingyenesen. [/box]

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.