csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Zöld út Johannis népszavazásának

Jóváhagyta tegnap a parlament plénuma Klaus Johannis államfőnek az országos referendum szervezésére irányuló kérését. A népszavazás a korrupcióellenes harc folytatásáról és a közalkalmazottak feddhetetlenségének biztosításáról szól.

A parlament azzal a javaslattal fogadta el a határozatot, hogy a feltett kérdés által tartsák be az Alkotmány, az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság népszavazásra irányuló előírásait. A határozatot ellenvetés nélkül fogadta el a plénum, jóllehet a PSD–ALDE koalíció parlamenti többsége korábbi nyilatkozataiban bírálta az államelnököt, amiért egy „magától értetődő” kérdésben veri húszmillió eurós költségbe az országot – szerintük csak azért, hogy megcsappant népszerűségét javítsa.
Az államfő január 24-én értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak. A parlamentnek 20 nap alatt kellett véleményeznie – konzultatív jelleggel – a kérést.
Johannis szerint a referendum valójában arról szólna, hogy „erős vagy vitatható jogállamot szeretnénk-e” Romániában?

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb