Zöld út a tavalyi gázolajár-támogatásnak

38

Végre utalhatja a tavaly október–decemberi időszakra elszámolt gázolajmennyiségek utáni literenkénti 1,8 lejes ártámogatást az APIA, a szaktárca ugyanis – a támogatás folyósításának előfeltételeként – rendeletben fogadta el a 2015 negyedik negyedévére meghatározott üzemanyag-mennyiséget és támogatási ke­retösszeget.

Kézhez kaphatják a gazdák a támogatást. Jobb későn...Fotó: Domján Levente
Kézhez kaphatják a gazdák a támogatást. Jobb későn…Fotó: Domján Levente

Rendeletben fogadta el a 2015-re járó utolsó, negyedik negyedévre folyósítandó mezőgazdasági gázolaj-vásárlási támogatás keretösszegét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) – így hónapokkal megkésve ugyan, de immár nincs akadálya, hogy a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) utalja az üzemanyagár-kompenzációt az elszámolásaikat időben benyújtó, támogatásra jogosult gazdálkodóknak. A kifizetés a Hargita megyei gazdálkodókat is érinti.
A március 8-án elfogadott, a Hivatalos Közlönyben március 11-én megjelent jogszabály értelmében a romániai gazdák gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz elhasznált 56,268 millió liter üzemanyag nyomán – literenkénti 1,7975 lejes gázolajár-kompenzációval számolva – a tavalyi utolsó negyedévben összesen 101,142 millió lej támogatásra jogosultak. A keretösszegből a legnagyobb tétel továbbra is a növénytermesztőket illeti: az ágazat szereplői a tavaly október–december között végzett gépesített munkálatokhoz a jövedéki adó részleges visszatérítéséből eredő támogatást 90,542 millió lej értékben 50,371 millió liter üzemanyag után várhatják. Az állattenyésztők támogatására közel 10,5 millió lej áll rendelkezésre, ebből a literenként közel 1,8 lejes árkompenzáció révén 5,837 millió liter gázolajhoz juthattak kedvezményes áron. A harmadik, és egyben legkisebb támogatási tétel a talajfeljavító intézményeknek jár: a célra elkülönített 108 ezer lejből a szaktárca 60 ezer liter üzemanyag beszerzéséhez járult hozzá.
A növénytermesztők egyébként – mint arról lapunkban korábban beszámoltunk – a búza termesztésének gépesített munkálataihoz hektáronként 42 liter gázolajt, a burgonya termesztéséhez hektáronként 50 litert, a cukorrépához 46-ot, az olajos növényekhez hektáronként 20 litert, a gyümölcsösök karbantartásához, illetve a vetett takarmánynövények műveléséhez, betakarításához hektáronként 43 litert, míg a természetes kaszálók, legelők kaszálásához, gondozásához hektáronként 10 liter jövedékiadó-csökkentett üzemanyagot használhatnak fel. Az állattenyésztő-telepek ugyanakkor a szar­vasmarhák esetében számosállatonként 56 litert, szárnyasok esetében számosállatonként 39 litert, a sertéstelepeken 6 litert, a juh- és kecsketenyésztő telepeken számosállatonként 6,75 litert, míg a vándorméhészek a támogatási program keretében családonként/kaptáronként 18 liter üzemanyagot számolhatnak el.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.