Zöld út a költségvetésnek

A kormányfői „sorozatlövés” az államelnökre

57

A hétfőről keddre halasztott kormányülésen elfogadták azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely révén érvényre juttatták az Alkotmánybíróságnak ama március 8-án meghozott 2019/128-as döntését, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította a 2019-es pénzügyi esztendő egyes sajátos mutatószámai értékhatárainak meghatározására vonatkozó törvényt. E jogszabály elfogadása nyomán zöld utat kapott az idei állami költségvetést jóváhagyó törvény is, mert azt az államelnöknek kénytelen-kelletlen legfeljebb 10 napon belül ki kell hirdetnie, s azt követően annak meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben.

A kormányülés napirendjéről a tegnap reggel kiadott hivatalos közleményben még nem szerepelt a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet tervezete. Talán annak okán, hogy akkor még a Gazdasági és Társadalmi Tanács (CES) véleményezése még nem volt ott a kormány asztalán, ugyanis a tanács ülésére csak a délelőtti órákban került sor. Amúgy a kormányülést felvezető expozéjában Dăncilă kormányfő igen hevesen és keményen bírálta az államelnököt, azzal vádolva meg, hogy az idei költségvetésekkel kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatai révén megpróbálta félretájékoztatni a lakosságot, hamis és valótlan állításokat, érveket fogalmazva meg. A maga részéről azonban ellenérvekként konkrét tényeket, számadatokat nem sorolt fel, csupán csak a „jelzők” használatára szorítkozott. Egyetlen számot viszont megemlített: 2019-ben a nyugdíjköltségvetésnek „1,9 milliárd lejes többlete lesz, ez pedig a hozzájárulásoknak a munkáltatóktól az alkalmazottakra való átruházására vonatkozó intézkedés következtében”. Nem részleteznénk a kormányfői meglátásokat, de kétségtelen, hogy a kormánypalota és a Cotroceni-palota közti egyre feszültebbé váló állapot jelei mutatkoztak meg újólag, s már-már úgy tűnik, hogy a vitatkozó felek hiúságérzete is egyre inkább előtérbe kerül.
A tegnap elfogadott sürgősségi kormányrendelet lapzártáig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, de időközben olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint a mai nap folyamán az államelnök által újratárgyalásra visszaküldött, az állami költségvetés jóváhagyására vonatkozó törvény eredeti formájában, illetve megszövegezésében „átmegy” a parlamenten. Amennyiben ez bekövetkezne, akkor valószínűsíthető, hogy még e hét folyamán azt visszaküldik kihirdetés végett az államelnöknek. Ilyenképpen pedig a legborúlátóbb becslések szerint is legkésőbb március 25-ig a szóban forgó törvénynek meg kell(ene) jelennie a Hivatalos Közlönyben.

Haladék…
A kormányülés előzetes napirendjén nem szerepelt az a sürgősségi kormányrendelet sem, amely értelmében a jelenleg hatályos március 15-i határidőről július 31-re napolják el az adóbevallá­sok benyújtását azoknak az adófizető magánszemélyeknek, akik a 2018-as esztendőben független tevékenységekből jövedelmet valósítottak meg. (Az egységes személyi adóbevallásról van szó, amelyet, mint ismeretes, csak elektronikus formában lehet benyújtani.) Ugyanezen sürgősségi kormányrendelettel március 15-ről kitolták július 31-re azon 230-as űrlap benyújtási határidejét, amely révén a magánszemélyek jövedelmi adójuk 2%-át, illetve 3,5%-át felajánlhatják vallási felekezeteknek, alapítványoknak, valamint privát ösztöndíjakra.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek