2021, január 16, szombat.

Zöld maradt a paradicsom

A fokhagymatermesztési programot igen, a fólia- és üvegházi paradicsomtermesztési programot viszont elégtelen eredményei miatt nem folytatja idén a mezőgazdasági minisztérium. A pénzből inkább egyéb, melegházi zöldségek termesztését ösztönöznék.

Nem finanszírozza idéntől korábbi formájában a fólia- és üvegházi paradicsomtermesztési programot a mezőgazdasági minisztérium: a paradicsomra szánt pénzt inkább szélesebb körben, a védett felületen termesztett friss zöldségek termelésösztönzésére fordítják – jelentette ki az Agro TV egyik műsorának vendégeként Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető a döntést a program elégtelen eredményeivel indokolta: a piacokat, boltokat a nyári szezonon kívül – azaz tavasszal és késő ősszel – is hazai előállítású paradicsommal ellátó programnak Oros szerint három és fél év elteltével sem látszik, hogy kiváltotta vagy csökkentette volna a külföldről behozott zöldségek volumenét. Ezáltal pedig hozzájárult volna az agrárkülkereskedelmi mérleg hiányának mérsékléséhez. Elmondta: a kizárólag paradicsomtermesztésre kínált támogatást azok a fólia- és üvegházban termelő kertészek sem vették jó néven, akiknek amúgy más zöldségek termesztésével foglalkoznak. Oros azonban nem akarja magára hagyni a paradicsomtermesztőket sem: számukra a készülő új Országos Vidékfejlesztési Stratégiában kívánnak külön, célirányos finanszírozási forrást elkülöníteni.

A tárcavezető leszögezte: a paradicsommal ellentétben idén is támogatja a fokhagymatermesztőknek, valamint a báznai- és mangalicatenyésztőknek kínált „de minimis” támogatási programok folytatását, a régi feltételek mellett. Oros kifejtette: jónak látja a méhészek további támogatását is, akiket a szaktárca a kedvezőtlen időjárás okozta veszteségek miatt saját költségvetéséből tavaly és tavalyelőtt is csekély összegű pénzügyi segítségben részesített. Az említett programoknak – beleértve a paradicsom- és fokhagymatermesztést is – Hargita megyéből számos gazdakedvezményezettje volt. A mezőgazdasági „de minimis” támogatási programokra a szaktárca 2021-ben összesen 88 millió eurót szán, ami viszont – a program kiterjesztése miatt – könnyen vezethet a kedvezményezett gazdaságoknak juttatott támogatási összegek csökkenéséhez.

A miniszter az idén folytatódó programok közé sorolta a gépesített mezőgazdasági munkálatokra igénybe vehető gázolajár-támogatást is, aminek finanszírozását 2023-ig biztosítja a szaktárca.HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb