Zenetörténeti pillanat Csíkszeredában

99

A Régizene Európai Napjára készül Csíkszereda, ennek szellemében a Baroq’eMotion előadásra várják az érdeklődőket holnap este. Az esemény különlegessége, hogy a koncerten első alkalommal szólal meg helyi közönség előtt az a csembaló, amelyet adományba kapott a Hargita Megyei Kulturális Köz­pont (HMKK), s amelynek kulcs­fontosságú jelentősége van a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra nézve.

Különösen értékes hangszerrel „ismerkedhet” a közönség. Korhű régizene Fotó: László F. Csaba

Az Európai Régizenei Hálózat – amelynek a Hargita Megyei Kulturális Központ is tagja – 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. Holnap 19 órakor ebből az alkalomból ad otthont a Csíki Mozi a Baroq’eMotion elnevezésű koncertnek, amelyen először lesz hallható csíkszeredai közönség előtt az a csembaló, amelyre közel negyven évet vártak a régizene-fesztivál szervezői.
Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy Európában egyre nagyobb az érdeklődés a régizene iránt mind a zenészek, mind pedig a közönség részéről, és a historikus előadásmód azt is jelenti, hogy korhű hangszereken játszanak a zenészek, amely különleges technikákat és hangszereket is igényel.
– Már másodszor csatlakozunk az Európai Régizene Napjához, és fontosnak tartom, hogy mi, akik olyan büszkék vagyunk a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra, év közben is tudjunk kimagasló régizenei élményt nyújtani a közönségnek. Ebből az alkalomból lesz csembalóavató a Csíki Moziban, ugyanis először szólal meg az az értékes hangszer, amelyet adományba kapott intézményünk. Történelmi pillanat ez, hiszen közel negyvenéves fennállása óta először mondhatjuk el, hogy saját csembalója van a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak és a térségnek. Évek óta égető probléma a csembalóhiány, amelyet eddig bérléssel, kölcsönzéssel oldottunk meg – ecsetelte Ferencz Angéla. Tudott erről a hiányról Fülöp Mária, a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem Bázelben élő csembalótanára, és ő javasolta tanítványának, Regina Hardinak, hogy Csíkszeredának adományozza a hangszert.
A csembaló 1980-ban készült G. C. Klop holland hangszerkészítő műhelyében, és az elmúlt időszakban felújításon is átesett.
A szerdai előadás koreográfusa a kolozsvári Juhász Csilla táncos, a zenei koncepció kidolgozója a bukaresti Raluca Enea csembalista, a rendező a szintén bukaresti Laurenţiu Calomfirescu. Juhász Csilla barokk tánccal és kortárs tánccal lép fel, a csembalót Raluca Enea és tanítványa, Aysel-Luiza Puşcaşu szólaltatja meg. A műsoron Jean Philippe Rameau, Antoine Forqueray le Père és Jean-Baptiste-Antoine Forqueray le Fils, Johann Se­bastian Bach és Antonio Soler darabjai szerepelnek.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 20-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek